Atletico MadridBarcelonaFociLa LigaVélemény

Hogyan éli túl a krízis helyzetet a Barcelona és az Atletico?

Az elmúlt napokban két fontos hír is volt az El Mundo Deportivoban. Az egyik barcelonai bejelentés az volt, hogy a koronavírus helyzetre reagálva csökkenteni fogják a csapatnál a fizetéseket, mintegy 1800 embernek a bérét, beleértve a játékosokat is.

A másik fontos kérdés az, hogy mit fognak csinálni a nyár folyamán, hogyan, s kit fognak igazolni abban az időszakban?

A terv szerint a klubbok minden sportoló fizetését 70% -kal csökkentik. A nyáron pedig a Barcelona prioritásai Lautaro Martinez és Neymar megszerzése.

Rivaldo hetente nyilatkozik a klub körüli állapotokról: „Neymar a célpont, a Barcelonának erőfeszítéseket kell tennie.” Becsült piaci értéke 150 millió euró.

Nem a Barcelona az egyetlen, az Espanyol és az Atletico Madrid is csökkentett a hétvége folyamán a játékosok és a dolgozók bérén.

Messi pár napja interjút adott ki: „Tisztáznunk kell, hogy mind akartuk ezt a fizetéscsökkentést. Alkalmazkodunk a körülményekhez, mivel megértjük, hogy nehéz helyzeten megyünk keresztül.”

Joan Bartomeu a Barcelona elnöke megjegyezte: „A kívánt módon teljesítettük, a játékosok már az első perctől fogva elszántak, elkötelezettek voltak.”

Spanyolország továbbra is Európa egyik leg érintettebb területe a koronavírus krízisben.

A koronavírus előre nem látott gazdasági problémákat okoz. A Barcelona kiszolgáltatott helyzetben van, ezért kellett a fizetések csökkentését meghozni, és nem csak a játékosoknál, hanem mindenkinél.
Az Atletico nettó tartozása 522 millió euró, a Barcelonáé 217 millió euró.

Az Atlético Madrid vezérigazgatója, Miguel-Angel Gil Marín elmondta, hogy ezeknek az intézkedéseknek „egyetlen célja: a klub fennmaradásának garantálása, ami akkora mértékben történik meg, ami feltétlen szükséges a klubnak, hogy működőképes maradjon.”

A klubok az ERTE-hez fordultak.

Az ERTE, az Expediente de Regulación de Empleo (a foglalkoztatás szabályozásának esete), egy spanyol törvényes munkaerő-mechanizmus, amellyel bármely társaság sürgősségi intézkedéseket alkalmazhat.:

a) a foglalkoztatás felfüggesztésére/megszüntetésére vagy (b) bérek csökkentésére szélsőséges körülmények, amelyeket a) Vis Maiornak vagy b) objektív valóságnak tekinthetünk

A koronavírus-válsággal szemben a kormány enyhítette és rugalmasabbá tette az ERTE kritériumait, hogy megkísérelje enyhíteni a vállalkozásokra nehezedő nyomást, beleértve a labdarúgó-klubokat is.

Hogyan működik?

A klub beterjeszti ügyét a munkaügyi minisztériumhoz (a helyi ügynökségek útján), felvázolja az elvégzendő csökkentéseket. A hatóságok ezután döntenek arról, hogy érvényesítik-e a kérelmet. Az ERTE kérésére nincsen semmiféle szerződés, sem konzultációs időszak, ám az érintettek fellebbezhetnek.

Ez vonatkozik a Barcelonára az Atleticora és a Espanyolra is, akik egyaránt azt mondták, hogy beszéltek a játékosokkal, tájékoztatták őket, hogy ERTE-t kérnek. Az Espanyol szerint a játékosok tanácsot kaptak, megértik és tiszteletben tartják az óvintézkedést. Tudják, hogy mennyire érzékeny a helyzet. Az Espanyol szerint felkészültek arra, hogy újabb barátságos tárgyalásokat végezzenek a koronavírus miatt, ne kelljen drasztikusabb döntéseket hozniuk, mint pl. egy értékes játékos eladása.

Mi alapján lehet fellebzeni?

Nyilván lesznek olyan játékosok, akik nem fogadják el a fizetéscsökkentésüket. Mi van abban az esetben, ha egy játékosnak akkor kell játszania, amikor nyaralni ment volna? Ezt szintén megvitathatják.

Mit jelent az ERTE a fizetéscsökkentés szempontjából? Hogyan működik valójában?

Ezekben az esetekben a fizetést azonnal, akár 70% -kal, legfeljebb 90 napra csökkentik. A pontos részletek nem lesznek ismertek, amíg az ERTE-t benyújtják a hatóságokhoz. Ámbár korábban már benyújtottak egy határozatot, de a kormány elutasította.
Jelenleg a barcelonai helyzet: Március 11-től bevezették a fizetéscsökkentési szakaszt, ami egyelőre április 11-ig tart, de ez meghosszabbítható. Viszont a Barcelona ezután a dolgozóknak és a játékosoknak újra 100%-os bért fizetne, még akkor is, ha nem lesz verseny, és ugyanúgy fenn áll a krízishelyzet.

Csak ezt a százalékos arányt alkalmazzák? Ez az egyetlen megoldás az összes alkalmazott számára?

A Barcelona esetében állítólag csak javaslat volt, nem követelmény, hogy mindenki számára csökkenjen, vagy azonos mértékkel csökkenjen a havi bérük. A Barcelona azt javasolta, hogy minden sportolónál beleértve a kosarasokat és a kézilabdásokat is, 70%-os fizetéscsökkentést alkalmazna. Legyen ez férfi, női sportoló vagy akár utánpótlás. Ezt természetesen nehéz megindokolni: Egy 2 millió eurót kereső játékos megengedheti magának, hogy 70% -ot veszítsen egy hónapra (vagy annál többet is).

Mi van akkor, ha a labdarúgás nem indul újra? Mik az alternatívák?

Marín szerint az Atletico Madrid cselekedetei feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a játék újrainduljon és úgy működjön mint korábban. A döntések többször kellemetlenek lehetnek a játékosok számára, ha drasztikusabban járnának el, egyértelműen kimutatnák az elégedetlenségüket.

A sportcsatornák is hatalmas gondban vannak, mivel nincs foci sem más sport, hatalmas pénzösszeget vesztenek el, még úgy is, hogy ismétléseket adnak.
A Barcelona azt mondja, súlyos gazdasági károkat okoz ez a helyzet a sport csatornáknak, a múzeumoknak, a rajongói boltoknak és a teljes marketingnek is.