La LigaReal Madrid

Real Madrid: A labdabirtoklás nem minden

Volt idő a futballban, amikor a labdabirtoklás és a siker kéz a kézben jártak, de ez utoljára Pep Guardiola által vezetett Barcelonára volt igaz. Ha valamit tanultunk a hétvégi El Clásicoból, az az , hogy a birtoklás nem feltétlenül jelent győzelmet is. Pláne, hogy sem Iniesta, sem pedig Xavi nem játszik már a katalánoknál.

Az El Clásico statisztikái a Real Madrid fölényéről beszélnek a Barcelona labdabirtoklása ellenére. A Madrid csak 44%-ban birtokolta a labdát, és a passzokban is jóval alul maradt az ellenfelével szemben. A katalánok 643 sikeres passzára a Királyiak csak 490-el feleltek. A lövésekben viszont már a madridiak kerekedtek felül 12:6 arányban.

A sikeres passzok aránya majdnem megegyezett, 83% a 85% ellenében, viszont a széleket a Real Madrid használta inkább 65% az 50% arányában. Ez volt a kulcs Zidane taktikájában, ugyan is a széleken nem más vitézkedett, mint Vinicius Jr.

A fiatal brazil élete meccsét játszotta a Barcelona ellen, fáradhatatlanul futott fel a támadásokkal és futott vissza védekezni is. 20 alkalommal vezette a labdát az ellenfél tizenhatosán belül, anélkül, hogy a védelem meg tudta volna állítani. A Madrid 44 alkalommal vezetett lövéssel végződő támadást Ter Stegen kapuja ellen, a Barcelona csak 18 hasonló támadással szerénykedhet.

Zidane 9 hónapos ‘kihagyása’ során született meg az az ötlet, hogy egy fizikálisan erősebb Madridot akar építeni. Ezért is szerette volna Pogbát megszerezni és ezért kérte Mendyt a csapatba. Amikor kiderült, hogy a klub nem tudja Pogbát megszerezni, akkor Valverdére helyezte minden bizalmát. És ez lett a gépháza a Real Madridnak. A Valverde-Casemiro páros kihagyhatatlan a csapatból, a harmadik középpályás helyért pedig Kroos és Modirc küzd.

Az erőteljes, direkt foci lett a védjegye Zidane taktikájának. A magas presszionálás, az ütemes és közvetlen támadás hozza az eredményeket.