Real MadridHacienda BernabeuLa Liga

Zidane dilemája: Mendy vagy Marcelo?

Marcelo vagy Mendy? Zinadine Zidane nehéz döntés előtt áll a Real Madrid következő bajnokija előtt.

Zidane mindig azt mondja, a legnehezebb feladat az, hogy eldöntse : ki játszik és ki padozzon. Plusz ilyenkor a kispadon maradó játékosok kezelése sem könnyű, formában tartani őket fizikálisan és mentálisan is.

„Olyan sok jó játékossal, akikkel rendelkezem, ez a legnehezebb feladat, de ez az én dolgom.” – mondta el már nem egyszer. Ezen a hétvégén még nehezebb lesz döntést hoznia.

Ebben a szezonban különösen nehéz döntenie a két hátvéd, Marcelo és Mendy között. Mivel a kis brazil mindig is közel állt a szívéhez, kapcsolatuk egészen különleges. Marcelo számtalanszor elmondta, hogy Zidane a legjobb edző, akivel pályafutása során dolgozott. Csakhogy most egész karrierje legrosszabb sorozatán megy keresztül.

2006 óta a legrosszabb számokat produkálja. Madridba érkezésekor Roberto Carlos majd Coentrao voltak versenytársai, de mérlege akkor is pozív eredményt mutatott. Ebben a szezonban viszont a 23 bajnokiból eddig csupán 7 alkalommal lépett a pályára. És az összes mérkőzés tekintetében 34 alkalomból 15 meccsen kapott lehetőséget.

Közbejött két izomsérülés, Mendy pedig közben bizonyíthatott. És élt az alkalommal. Tavaly Reguilonnal váltva még nem volt ekkora a különbség, idén viszont szignifikáns. Miközben a támadásoknál nem nyújtja azt, amit azelőtt, a védekezésre se ér mindig vissza. Ezzel pedig Ramosnak kell őt ott pótolnia, amivel megnyílik a hátoldal közepe az ellenfél támadói előtt.

15 játékban 16 gólt kapott a csapat vele, míg Mendyvel 20 meccsen csupán 11-et. Az egyenleget így meghúzva az eredmény szembeötlő. Viszont most Zidane – nak tovább kell matekoznia.

A mester terve az volt, hogy Marcelo a Copa del Rey meccsein kap szerepet, Mendy pedig a bajnokikon. De a kupából való kiesés után ez az terv dugába dőlt. Közeledik a Bajnokok Ligája meccs a Manchester City ellen, és a Clasico ugyanazon a héten. A fehérek legnehezebb hete ebben a szezonban.

És Mendy jelenleg 4 sárga lappal rendelkezik. Vagyis ha játszik, és lapot kap, akkor ki kell hagynia a Barcelona elleni bajnokit. Benne van a sérülés veszély is, na meg az, hogy mennyire lesz fáradt. Mendy hete lehet az a bizonyos. Marcelo ha nem kap lehetőséget, mentálisan még jobban romolhat az állapota.

Marcelonak meg kell szoknia a másodhegedűs szerepét úgy, hogy se lelkileg, se fizikailag ne romoljon, Mendy számára pedig hatalmas felelősséget jelent. Igaz, fiatal és nagyon jól terhelhető. A döntés Zidane-tól függ. A terv az volt, hogy Marcelo a Celta ellen játszik, Mendy pedig a Levante ellen. De a négy lap megváltoztatta a tervet. Mendy megpróbálta kikényszeríteni a sárgával lapot az Osasuna ellenin, de nem sikerült.

Így Zidane dilemmája nagy. Tegye be Mendyt a Celta ellen? Vagy adjon lehetőséget Marcelonak, amivel a tabella vezetése van kockáztatva? Esetleg mind a két játékon Marcelo kapjon játékidőt, Mendy pedig a BL és a Calsico alkalmával? Bizony, a klub történetének eddigi egyik legjobb védőjének formakívülisége nehéz helyzet elé állítja a mestert. Van egy harmadik lehetőség. Marceloval kell csodát tennie. Sikerül?

A királyi gárda következő mérkőzései :

Február 16-án Real Madrid – Celta Vigo 21 óra

Február 22-én Levante – Real Madrid 21 óra

Február 226-án Real Madrid – Manchester City 21 óra

Március 01-én Real Madrid – Barcelona 21 óra

Az írás a Marca cikke nyomán készült, kiemelt kép : El Español