InterÁtigazolási HírekManchester United

Az Internek 12 nap alatt sikerült, ami a Unitednek sose – Lukaku

Romelu Lukaku körbenézett, hogy felmérje az ellenfelét, mielőtt elkezdett volna futni. A középkör közelében vette a labdát és a belga támadó azonnal megiramodott a visszafelé futó Napoli védők felé. Ahogy közeledett a kapu felé a lehetőségeit vizsgálta.

Egy labdaátlépés, majd finom csípő mozgással nyitott teret magának, és még mielőtt a védő reagálhatott volna, a labda a hálóba kötött ki. 8 másodperc telt el mióta Lukaku átvette a labdát a saját térfelén, és ebben a pár másodpercben egy pillanat se volt amikor ne lett volna veszélyes a támadás.

21 gólja közül, amit új klubjában szerzett Lukaku a múlt hónapban, a Napolinak lőtt gólja mutatja meg, mennyit változott ebben a szezonban. Ez a félelmetes Lukaku volt: a csatár, aki élete formájában van, csapata erőssége, igazi segítség a támadó fociban.

Nem mindegyik volt ilyen. Voltak bepasszolások, távoli bombák, majd közeli befejezések, fontos büntetők, fejesek, mint például a vasárnap az AC Milan ellen szerzett gólja. „Új király van a városban.” -írta később a közösségi médiában. Minden megvan Lukakuban, pont olyan támadó, amilyet a Manchester United keresett a januári átigazolási időszakban.

A United döntése, hogy eladják Lukakut, elég meggondolatlan lépésnek tűnik, és már nem csak azért, mert nem tudnak a helyére találni megfelelő támadót. Ez is megalázó egy United szintű klubnak, de Lukaku fantasztikus formája bebizonyította, hogy mennyire félreismerték, félreértették és félrekezelték az angol csapatnál.

„Amikor egy olyan támadóval akarsz játszani, mint Ő, aki egy célember (Target man).” -mondta Ole Gunnar Solskjaer Lukakuról, miután a belga játékos Olaszországba igazolt. A játékos saját szavaival élve, soha nem volt olyan stílusú játékos, mint amilyenek volt edzője gondolta.

„Sokan olyan játékost akartak belőlem faragni, amilyen nem vagyok.”-mondta Lukaku a Lightharted Podcastban tavaly. „A méreteim miatt azt hiszik, hogy a hagyományos nagy darab támadó vagyok, aki ott áll a védők között, megtartja a labdát és leosztja társainak. Nos, nem ilyen fajta srác vagyok.”

„Befejező vagyok, 100%-ban. A kapuval szembe kell állnom, ekkor vagyok veszélyes. Ezért vagyok sokkal jobb, amikor Belgiummal játszom, mert olyan szituációban vagyok, hogy folyamatosan a kapuval szemben vagyok.”

Antonio Conta alatt és távol a Unitedtől a játékos önbizalma újból a régi, ez annak is köszönhető, hogy egy olyan rendszerben játszik amiben érvényesülhetnek a képességei.

„Amikor sok mozgás van körülöttem, itt és a válogatottnál, akkor vagyok a legjobb, mert meg tudom teremteni a helyzetet és be is befejezhetem.” -mondta Lukaku a Skynak. „Jelenleg az Internél 3-5-2 rendszerben játszunk, a Belga válogatottnál 3-4-3 és a csapattársak közel vannak hozzám.”

Az is sokat segített, hogy Conte már évek óta dolgozott ezen a tervén, és már régóta igyekezett Lukakut a részévé tenni. Conte először 6 éve, még a Juventus edzőjeként próbálta leigazolni a belga támadót. Aztán a Chelseanél is megpróbálta, és amikor az Internél végül sikerült, akkor mindent megtett, hogy olyan rendszer legyen körülötte,, amiben jól érzi magát a támadó.

Lukaku úgy érkezett meg, hogy nagy szüksége volt a friss környezetre. Azonnal belevetette magát a tanulásba, pár hét alatt megtanult olaszul kommunikálni. Az Internek sikerült megoldania a játékos súlyproblémáit, ami folyamatosan hátráltatta az Old Traffordon. Mint kiderült se Lukaku, se a United nem tudta, de az emésztő rendszere hibásan működött. A klub útmutatásával Lukaku 12 nap alatt több mint 3 kg súlyt veszített. A sebessége visszatért és az erőnléte is.

Majdnem mindenben javult Lukaku mióta lehagyta a Unitedet. Többet lő kapura, többet ér labdába és több helyzetet alakít ki csapattársainak.

Teljesen megváltozott a klub és a kultúra váltástól. Persze vannak egyéni faktorok is a játékos forma hanyatlásában, de nem Lukaku az egyedüli akinek nem jött össze mostanában a Unitednél. Chris Smalling szintén kivirágzott mióta a Romához igazolt. Ashley Young „imád minden egyes percet” az Internél, még Alexis Sanchez is kezdi visszanyerni formáját.

Egyértelmű minta rajzolódik ki, ami nem előnyös Solskjaernek vagy a Unitednek. Azzal, hogy Európa egyik legveszélyesebb támadója lett, a manchesteri szurkolók aggódhatnak, és sokkal mélyebb a probléma az Old Traffordon. Lukaku mindig is nagyon veszélyes támadó volt, kivéve az elmúlt szezonban, amikor látványosan szenvedett a Unitedben.
Ő volt a probléma vagy más lehetett?

forrás