Liverpool

Elemzés: Ami miatt a Liverpool a „Legyőzhetetlen 2.0” lehet és mi az, ami megakadályozhatja

Jürgen Klopp Liverpoolja a szezonban szinte minden Premier League rekordot megdönthet.
A mai elemzésben végig vesszük, hogy mi tette szinte legyőzhetetlen erővé a Bajnokok Ligája győztest, és mivel lehetne megállítani őket, hogy ne lehessenek a Legyőzhetetlen 2.0.

A cikkben külön bontom a támadók, a középpálya és a védelem elemzését, és közben azt is megnézzük, hogy mivel lehetne legyőzni őket.

Liverpooli támadó trió

Kezdjük a támadó trióval. A Firmino, Mané és Salah hármas több mint 35 gólt szerzett a szezonban.

Nem titok, hogy Firmino általában visszamozog a támadósorból, ezzel helyet nyitva Salahnak és Manénak. Általában az ellenfél egyik középhátvédje fogja Firminot, így lyuk keletkezik mögötte és csak egy középhátvéd marad a védelemben.

A Sheffield United megpróbálta három középső védővel megállítani a Liverpoolt, de a legtöbb csapat a szokásos 4 védős felállást használja.

A három középső védős felállás papíron megoldást jelenthetne, mert egy védő követi Firminot a középpályára és nem marad mögötte lyuk, de ahogy láthattuk, ez igazából a Liverpool malmára hajtja a vizet. A harmadik, középső védő miatt egy támadó játékost fel kell áldozni, így a Liverpool védőinek több ideje és helye van fellépni.

Valószínűleg a megoldás Firmino mozgására a 4 fős védelem és előttük egy védekező középpályás lehet. Ennek a plusz embernek a szerepe az lenne, hogy Firminot kivegye a Liverpool játékából. Ilyenkor általában a brazil igyekszik a védők mögé befutni, nem pedig visszalépni. Ezzel a megoldással a Liverpool a játék szervezésébe kénytelen lenne Salaht vagy Manét bevonni.

Salah

Érdekes észrevétel a Spurs Liverpool meccsről, hogy Salah ott inkább a középpályára mozgott, minthogy azonnal gólra tört volna.

Salah labda nélküli mozgását általában az ellenfél balhátvédje követi, aki kénytelen elhagyni a posztját, ahogy követi az egyiptomi játékost.

Ez azt jelenti, hogy elég hely marad a szélen, hogy az egyik liverpooli középpályás odamozogjon szinte zavartalanul.

A tanulság, hogy az ellenfél balhátvédjének nem szabad Salaht követni, inkább meg kell tartaniuk a védelmi formációjukat. Az idei szezonban általában Firmino jobb oldalán játszik.

Mané

A másik szélen Mané legalább olyan veszélyes támadásban. Ha Salah szeret a középpálya felé mozogni, akkor Mané az ellenkezőjét csinálja.

Ő azonnal a büntető terület felé rohan, ezzel az ellenfél szélső hátvédjét rákényszeríti, hogy befelé mozogva kövesse.

Ez azt jelenti, hogy a Liverpoolnak több helye van a szélen, mert Mané behúzta középre az ellenfelét.

Képzeljük el a három dolgot egyszerre a tipikus 4 fős védelem ellen amelyiknek nincs védekező középpályása. Firmino kihúzza az egyik középső védőt, Salah mozgása miatt az egyik szélső védő a középpályán találja magát, és Mané futásával behúzza középre a másik szélső védőt.

Ez rengeteg különböző lehetőséget teremt a Liverpoolnak a gólszerzésre. Az ellenfél rendkívül rendezetlen, mindkét szélen sok üres területet hagynak, és a Liverpool középpályája előretörve létszámfölénybe kerül.

Na most nézzük meg ezt a védekező középpályással. A két középső védő még mindig a helyén, még akkor is ha a védekező középpályás valamelyik szél felé követte Firminot.

Mondjuk Salahnak még mindig sikerül magával húznia az ellenfél szélső hátvédjét a középpályára és Mané elindul befelé.

A szélső hátvédnek nem kell Manét követnie, mert a két középső védő még mindig a helyén, szóval maradhat ott és figyelhet Robertsonra.

Nagyon ritka, hogy Mané és Salah egyszerre tör a kapura, így a 4 védős rendszer megmaradhat, akár melyik is indul be.

A Liverpool védelme

Mielőtt a középpályáról beszélnénk előbb a védelemről szeretnék pár szót ejteni.

A középső védők szinte a felező vonalon helyezkednek el, így a középpályások előbbre mehetnek és támadóbbak lehetnek.

Klopp Liverpooljának középpályásai nagyon intenzíven és agresszíven védekeznek, tartják pocizójukat, passzaikkal segítik az előrehaladást, az ellenfél térfelén rengeteg labdát szereznek vissza.

A középhátvédek helyezkedése az az ok, ami miatt a Liverpool középpályája annyira erős, hogy szinte legyőzhetetlen.

A Spurs – Liverpool mérkőzésen vagy Gomez, vagy Van Dijk a másik előtt játszott. Azért, hogy megakadályozzák a Spurs hosszú indításait Moura felé.

Amikor a Spurs még is megtalálta hosszú indítással Mourat, a Liverpool könnyedén levédekezte, mert vagy Gomez vagy Van Dijk volt aki fogta a brazilt. Esélyese se volt a Spursnek.

A Liverpool 4-3-3 rendszerének három pillére van:
-előretolt középhátvédek
-agresszív középpályások
-szélső hátvédek támadójátéka

Ahhoz, hogy bárki megverhesse a Liverpoolt sikeresen ki kell kapcsolnia ezeket.

Liverpool középpályája

A Liverpool középpályája hatalmas munkát végez. Hihetetlen energiával rendelkeznek és még az utolsó másodpercekben is fenn tudják tartani intenzitásukat.

Klopp nagyon okosan használja cseréit és figyel rá, hogy a három középpályása nehogy elfáradjon vagy kikapcsoljon. Amint azt látja valaki elfáradt, szinte azonnal lecseréli, hogy biztosan ugyan olyan intenzív legyen a letámadás a 90 perc alatt.

Térjünk vissza a felállásunkhoz. Eddig meg van a négyvédős rendszer a védekező középpályással, utána két középső középpályás kell. Az egyiknek fizikálisan kell dominálnia, a másiknak meg igazi labdaszerzőnek kell lennie.

Melléjük kell két szélső, de nem a tipikusak. Szóval a 4-1-4-1-et képzeljünk el. A labda nélkül a szélsők a középpályán lennének, ezzel segítenék felvenni a Liverpool középpályájával a versenyt.

A kulcs szerep ebben a felállásban a két szélső nem szokványos szerepe lenne. Labda nélkül a két szélső hátvédet fogják, vagy befelé mozogva felveszik a középpályásokat, így védekezésben létszám fölényt alakítanának ki.

A legnagyobb előnye ennek a formációnak, hogy a védekező középpályás könnyedén három középpályás rendszerré válhat, ami segíthet kikapcsolni a Liverpool fölényét.

Támadásnál a védekező középpályás előre mehet a középpályára, így a két másik középpályás előrébb mehet támadó középpályás pozícióba, míg a két szélső megpróbálhat a két szélső hátvéd mögé kerülni, és a saját szélső hátvédjeink is csatlakozhatnak a támadásokhoz.

Szélső hátvédek

Jürgen Klopp megérdemel minden dicséretet amiért a jelenlegi rendszerével sikerült az emberei egyéni hibáit elrejtenie. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az ellenfelek ezt nem használhatják ki.

Ott van például Alexander Arnold, akinek a beadásai nagyon pontosak, remekül tör be a büntető területen belül és remek rúgótechnikája van, de még mindig vannak kérdések védekezésével kapcsolatban.

Iszonyatosan jó játékos lett, de ne csak a statisztikákat nézzük. A számok nem tudják megmutatni azt, hogy az ellenfelek nem tudnak helyzetet kidolgozni a Liverpool ellen, így igazából komolyan még nem tesztelték.

Egy gyors és fizikális szélső kihívás elé tudná állítani Alexander Arnold védekező képességeit. Robertson gyenge pontja nem teljesen ugyan az mint Arnoldé, de egy jól helyezkedő szélső neki is komoly feladat lehet.

Az egyetlen megoldás?

Az egyik legfontosabb fegyvere a Liverpoolnak Arnold és Robertson beadásai. Ezt a stratégiát rendkívül sokat és pontosan használják.

A felállásunkban ott van a 4 védő a védekező középpályással előttük, így sokan kifejelhetik, vagy lefülelhetik ezeket a beadásokat. A létszám fölény szintén biztosítja a sok megnyert párharcot és a lecsorgó labdák megszerzését.

A győzelemhez gólt kell szerezni a labdarúgásban, de a Liverpool ellen türelmesnek kell lenni és megvárni a helyzeteket. A túl támadó szellem szintén a kezükre játszik.

A legfontosabb a Liverpool ellen, hogy a védelem mindig rendezett legyen. Egy-egy labdaszerzés után azonnal a szélre kellene mozgatni a labdát. A két középső középpályás előre menne támadónak, a csatár pedig beindulna a kapu felé. Papíron 2-1-4-3-nak nézne ki.

7 fő támadásban több mint elég helyzetet teremteni 90 perc alatt. A védekező középpályás segíthetne labdát szerezni, még a Liverpool térfelén. Az Ő jelenléte azt is jelentené, hogy a két középhátvédnek lenne egy kis segítsége a kontrák ellen.

Igen, ez egy nagyon veszélyes felállás a bajnokság, és talán a világ legjobb csapata ellen, de ha Te szeretnél lenni az első csapat, aki legyőzi őket a szezonban, akkor a járatlan úton kell végig menned.

Könnyedén lehet 4:0-ás végeredmény bármelyik csapat számára. Ezzel a felállással nem lenne unalmas a meccs. Veszélyes? Igen. Megéri? Abszolult igen, ha meg akarod akadályozni a Liverpoolt, hogy a Legyőzhetetlen 2.0 legyen.