Barcelona

Camp de Les Corts: a Barcelona második otthona

Camp de Les Corts az FC Barcelona második otthona, amit 1922-tól az 1957-es Camp Nouba költözésig használtak.

A Barca első tíz évében pályáról pályára vándorolt, majd végül 1909-ben végre saját otthonuk lett, a Camp del Carrer Indústria. Viszont ezt nagyon gyorsan kinőtte a csapat, hiszen a sikerek miatt a klub Socioinak a létszáma megugrott.

A csapat elkezdte egy új stadion építését, amit 1922 május 20-án adtak át a Barcelona és a skót Saint Mirren közti barátságos meccsel. A pálya befogadó képessége kezdetben 22 000 volt.

1925 Június 24-én a Les Corts hirtelen a Spanyol hatóságok és a Katalán emberek közötti harc közepén találta magát. A Barcelona meccset szervezett az Orfeón Catalán nevű szervezettel. A hatóságok nem adtak engedélyt a mérkőzés megrendezéséhez, de ennek ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze. Amint a találkozó előtt lejátszották a Spanyol himnuszt a közönség fütyülni kezdett. A Spanyol hatóságok nem örültek, hogy figyelmen kívül hagyták őket, így 6 hónapra bezáratták a stadiont, amit később 3 hónapra csökkentettek.

Miután újra nyithatták, hamarosan a stadion kicsinek bizonyult, és 45 000-re növelték a befogadó képességét.

A viszonylag sikertelen 1930-as évek, és a polgárháború következményei miatt nem sok változás volt a stadionon ezekben az évtizedekben.

A sikerek visszatértek az 1940-es évek végére, így a stadiont tovább bővítették 60 000 fősre.

Az 1950-es években megint kicsi lett a stadion, így végül a klub egy új konstukció mellett döntött. 1954-ben kezdődött és három évig tartott a Camp Nou felépítése. Az utolsó meccset a Les Cortsban 1957 április 21-én játszották le. A Sevilla elleni bajnoki találkozó 1:1-es döntetlennel végződött és a stadion utolsó gólját Kubala László szerezte.

A Barcelona úgy döntött, hogy eladja a Les Cortsot egy ingatlan befektetőnek, de mivel a terület privát zöld területnek számított, először ezt meg kellett változtatniuk. 8 évbe telt, mire a helyi kormányt meggyőzték és végül 1966-ban a stadion lerombolták.

A Les Corts kb egy kilométerre helyezkedett el a Camp Noutól nyugatra. Jelenleg a Parc de Les Corts nevű park van a helyén ahol régen a stadion állt.