Atletico MadridLa Liga

Vészharangok Madridban – Avagy Simeone és a januári piac rideg valósága

Az Atletico Madrid 8 év óta a legnagyobb krízisén esik át éppen Simeone irányítása alatt. Az argentin edzőnek minden áron erősítenie kell januárban. Cavani és Werner lehetnek a befutók.

Az Atletico Mardid bajban van. Ha szeretnének róla beszélni, ha nem a 6. helyük a bajnokságban magáért beszél. 6 ponttal vannak lemaradva a Barcelona/Real Madrid mögött (az El Clasico nélkül!) és 5 ponttal a harmadik Sevillától. Az utolsó 7 mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni, és összesen is csak 6 győzelmük van a bajnokságban ezidáig. Arról már nem is beszélve, hogy a Simeone-éra alatt a mostani a legpocsékabb gólátlaguk.

A számok aggasztóak, és erre reagálva egyre erősebbek azok a hangok, akik Simeone menesztését követelik a következő szezontól. Még bőven van ideje reagálni ezekre a hangokra, de azzal ő is tisztában van, hogy muszáj változtatnia a csapatán. A Barcelona elleni vereség után a rossz formájukat „átmeneti időszak nehézségeinek” titulálta, de ez nem lehet mindenre mentség a klubnál.

Az igazság az, hogy Simeone és az Atleti messze van a Madrid és a Barca szintjétől. Még úgy is, hogy a katalánok szezonkezdete finoman szólva sem volt ideális. Még a Sevillához képest is hátrányban vannak, és egyenlőre a BL helyekért is harcolniuk kell. Ez attól a csapattól édeskevés, akik eddig a két naggyal versengtek a trófeákért, és most meg a Real Sociedad és a Bilbao is túltesz rajtuk.

Simeone és az átmeneti időszak

Griezmann , Rodri és Lucas Hernández távozása érzékenyen érintette a csapatot. A helyükre szerződtetett játékosok meg nem tudják megfelelően pótolni őket. Simeonénak egy teljesen új védelemmel kell dolgoznia, és az új játékosait is hozzá kell szoktatnia a stílusához. De még a döntései következményével is szembesítik a szurkolói. Például a Barca ellen lecserélte Joao Félixet, ami nem tettszett a matracosok ultráinak. A portugál támadó, akit 120 millió euróért szerződtettek a nyáron, ezidáig még nem hozta azt a szintet, amit a Benficában mutatott.

A csapat igazán kirívó problémája a góltalanság. 15 játéknapon csak 16 gólnál járnak, plusz 6 gólt rúgtak a bajnokságon kívül. Ennek a súlya egyedül Alvaro Morata vállát nyomja. Diego Costa kiesésével kell egy új góllövő a csapathoz. Nem mintha a spanyol/brazil sokat tett volna hozzá csapata góljaihoz a maga 2 góljával. Az Atleti nem szeretett volna januárban költeni , de meg kell erősíteniük a támadósort, mielőtt túl késő lesz.

A januári kilencesek

Edinson Cavani és Timo Werner neve talán nem hangzik túl kecsegtetően, de az még a jövő zenéje, hogy egyáltalán megengedheti-e őket magának a klub. Annak érdekében, hogy legalább az egyiküket meg tudják szerezni valakit (első sorban Diego Costát) el kell adniuk. Aztán meg kell győzniük a kiszemeltet, hogy csatlakozzon hozzájuk úgy, hogy a BL továbbjutást majd csak az utolsó csoportmeccsükön fogják – vagy nem fogják – kiharcolni.

Úgy tűnik Cavani lesz az egyszerűbb préda a Matracosok számára. Ő el akar jönni Párizsból, és Madrid elég csábító lehet a számára. A PSG viszont nem szeretne megválni a sztárjaitól. Werner helyzete viszont még ennél is komplikáltabb lehet, de egy biztos, egyikük sem lesz olcsó vétel.

Ha a védelem végre újra összeáll egy fallá, mint eddig mindig Simeone irányítása alatt, akkor Joao Félix, Morata, és egy új csatár akár ki is húzhatná a csapatot a gödörből. Cholo és a csapata még megfordíthatja a sorsát. Hosszútávon minden ennek a sikerességén fog múlni. December 23.-án lesz Simeone és imádott csapata 8. évfordulója, és remélhetőleg nem ez lesz az utolsó sem.