NapoliSerie A

Műsoron a : „A Napoli kisiklása” c. olasz film

A Napoli volt az egyetlen csapat ebben a szezonban, akik képesek voltak megverni a Liverpoolt – de most mintha szétestek volna. Hol siklott ki ez a vonat?

A Napoli tulajonosa, Aurelio De Laurentiis  egy filmproducer. Neki minden eshetőség megvalósítható, és persze a legjobb forgatókönyvet szeretné megkaparintani. Néha persze behúz egy komikus kis epizódot is, hogy enyhítsen a drámán. Például az ő ötlete volt 2011-ben, hogy Gokhan Inlert egy oroszlánmaszkban mutassák be az új csapatánál.

De Laurentiis imád szórakoztatni, de azt elfelejti, hogy a való életben nem lehet mindent kontrollálni. Nem kikiáltasz „Ennyi!”-t és várhatod el, hogy utána a színészeid máshogy viselkedjenek. A labdarúgók eléggé kiszámíthatatlanok tudnak lenni – főleg ha a főnökük is az.

A Napoli csapata szépen belesüppedt a káoszba az elmúlt hetekben, és úgy tűnik a helyzet minden nappal egyre rosszabb lesz. Mindez pont az Anfield Roadra történő látogatás előtt. Soha rosszabbkor.

Hol kezdődtek hát a problémák?

De Laurentiis a játékosait hibáztatja, hogy nem hajtanak teljes erővel, de ez nem feltétlenül igaz. A számok nem hazudnak, és a mutatók azt állítják, hogy a Napolinak van a második legtöbb kaput eltaláló lövése a Serie A-ban, és a labdabirtoklási arányukkal is a második helyen vannak. Sokszor nincs szerencséjük sem, 13 meccsen 9 alkalommal találták telibe a kapufát. A legjobb példa a balszerencsére az az augusztusi mérkőzés, ahol a Juve ellen 0-3 után hozták fel az állást 3-3-ra, hogy aztán egy Kalidou Koulibaly öngóllal kikapjanak a hosszabbításban. Egy hónappal ezután a Cagliari ellen 30 lövésük volt, mégis kikaptak 1-0 arányban, úgy, hogy az ellenfélnek ez az egy lövése volt a meccsen összesen.

Összességében Carlo Ancelotti  jól megtalálta az összhangot a csapattal, és egyértelműen megérdemelték a Liverpool elleni győzelmet a Bajnokok Ligájában. Klopp csapatát szinte lemosta a pályáról az olasz csapat, kiosztva az első pofont az angoloknak január óta. Ekkor a Napoli még rengeteg potenciált rejtett magában.

Maurizio Sarri után átállni Ancelotti stílusára nem ment zökkenőmentesen. Az előző két szezonban is másodikok voltak a bajnokságban, és most az átálláshoz egy kis türelemre lett volna szükség. De természetesen pont annak volt híján De Laurentiis és hatalmas hibát követve el, két sztárjátékosát is nyilvánosan kritizálta.

Dries Mertens és Jose Callejon 2013 óta a Napoli játékosai. Mind a ketten Rafa Benitez kifejezett kérésére érkeztek a klubhoz és lettek kihagyhatatlanok. Mertens nem rég hagyta le Diego Maradonát gólszerzésben a csapatnál. Ahelyett, hogy a problémákat csendben házon belül intézték volna, De Laurentiis a sajtón keresztül támadt rá a játékosokra. „Nem vagyok hajlandó nagy áldozatokat hozni értük. Ha el akarják magukat adni Kínába sok pénzért és prostikkal múlatni az időt, hát tegyék” mondta a tulaj október közepén, amikor a helyzet elmérgesedett.

Az öltözőnek elég határozott véleménye van, és kiállnak a társaikért. Három vesztes mérkőzés következett ezután és egy kiábrándító 1-1 a Salzburg ellen a BL-ben. A helyzet még ekkor sem volt tragikus, mert a Genk ellen is bebiztosíthatták volna a továbbjutást a legjobb 16 közé. De a filmproducer nagy show-t akart. Azt akarta, hogy a csapat vonuljon edzőtáborba. A csapat ezt elutasította. A sajtó meg lázadást kiáltott.

A csapat újonnan kinevezett kapitánya, Lorenzo Insigne vezette az ellenállást Allan segítségével. Ancelotti a két tábor közé szorult és fogalma sem volt, hogy hogyan reagáljon. Alapvetően a csapata mellett állt, de elutasította, hogy De Laurentiis ellen beszéljen. Így most egyik fél sem igazán bízik benne. Hogy Sarri vagy Benitez jobban kezelték volna-e a helyzetet sohasem tudjuk meg, de Carletto teljesen elveszítette az uralmat a csapata felett.

A szurkolók úgy tűnik együtt éreznek vele, és nem tetszik nekik hogy másokat is bevonnak a konfliktusba. Az ultrák felszólították De Laurentiist, hogy adja el a klubot, a játékosokat pedig személyre szólóan érték atrocitások. Allan házát kirabolták, Piotr Zielinski autóját megrongálták, a feleségek és barátnőket is zaklatják. Úgy tűnik mindenki a menekülőútvonalat keresi.

De Laurentiis megfenyegette őket, hogy mindenkit elad, többek között: Insignet, Allant és Koulibalyt. Mertens és Callejon már januárban távozhatnak ingyen, hacsak nem sikerül ezt a klubnak megakadályozni valahogy. Ebben a háborús helyzetben senki sem tud a focira koncentrálni. Nem is csoda, hogy a csapat már 6 vereségnél tart a szezonban. Jelenleg a 8. helyen állnak 15 ponttal lemaradva a Juventus mögött. Még a BL indulást is elfelejthetik jövőre, ha ez így marad.

Ha ebből sikerül kimászniuk, az egy roppant szórakoztató film lesz. A semleges nézőknek persze, mert aki él-hal a klubért bizonyára nem minden érzelemtől mentesen kénytelen végignézni, ahogy a csapatuk atomjaira hullik.