Real Madrid

Benzema elveszíti francia állampolgárságát, ha…

Tegnap komoly szóváltás volt az FFF (Francia Labdarúgó Szövetség) elnöke, Noel Le Graet és Karim Benzema között, aminek a végén a Real Madrid támadója belengette, hogy Algéria színeiben is játszhat.

Benzema jelenlegi formája újból elindította a vitát, hogy van-e helye Didier Deschamps válogatottjában?

Amikor Graet kijelentette, hogy Benzema Francia válogatott karrierje véget ért, akkor a Real Madrid támadója visszavágott: „Ha úgy gondolod végeztem, akkor engedd, hogy játszhassak annak az országnak a színeiben, amelyikben pályára léphetek (Franciaország vagy Algéria) és meglátjuk.”

Egyértelműen Algériára utalt, ahonnan szülei származnak, de Benzema pályára léphetne másik országban?

A FIFA alapszabályában a 18-as cikkely szerint „bármelyik játékos aki pályára lépett (teljes vagy csak egy részén), bármilyen hivatalos mérkőzésen az egyik futball szövetség színeiben, az nem léphet pályára másik szervezet mezében.”

Benzema nem kettős állampolgár (Algír és Francia), mert ahol született csak egy útlevéllel rendelkezhet, (ez Spanyolországban másként van).

A FIFA a 18. cikkely 2 pontjában szabályozza a nemzeti csapat váltás lehetőségeit: „Ha bármelyik játékos már pályára lépett egy szövetség színeiben, az 5.2-vel összhangban: Ha kormányzati hatóság döntése alapján, hozzájárulása nélkül, vagy akarata ellenére véglegesen elveszíti az ország állampolgárságát, engedélyt kérhet egy másik szövetségnél való játékhoz, amelynek állampolgárságát már megszerezte vagy kérvényezte.”

Ez egy elég bonyolult lehetőség Benzemának, hiszen útlevelet és állampolgárságot kéne cserélnie, és a Francia kormánynak engedélyeznie kéne az állampolgárságának elvesztését.

Ezek után kérhetné a FIFA engedélyét, hogy másik válogatottban játszhasson.

A 15. cikkely 3. bekezdése kimondja „Bármely játékos, akinek joga van a szövetségek megváltoztatására az 1. és 2. pont szerint írásbeli, megalapozott kérelmet nyújthat be a FIFA Főtitkárságához „.

„A Játékosok Helyzetének Bizottsága fog döntetni a kéréséről. Amint benyújtja kérvényét, egyetlen válogatottban sem léphet pályára, amíg döntés nem születik.”

A hírek szerint Graet annyira felmérgesítette Benzemát, hogy a játékos a FIFA-hoz fog fordulni hivatalos panasszal, mert hiszi, hogy nem az FFF elnökének kéne döntenie válogatott karrierjéről. Ha nem képviselheti már az országát, akkor nem kéne engedni, hogy másik ország színeiben pályára léphessen?

Benzema már flörtölt Algériával a 2019 Afrikai Nemzetek Kupája alatt.