Uncategorized

10 ok, amiért az Arsenal csapatának azonnal ki kéne rúgnia Emeryt – TippKlub

Nem számít, hogy a VAR nem adta meg Sokratis találatát, vagy Granit Xhaka viselkedése a lecserélésekor. Az igazán fontos az Arsenal teljesítménye volt a Crystal Palace ellen, tegnap este.

Ezeknek az eseteknek nem szabad elvonni a figyelmet arról a tényről, hogy Unai Emery ideje a negatív eredmények miatt lejárt.

Ezért a 10 okért kéne az Arsenalnak azonnal kirúgnia edzőjét:

Folyamatos összeomlás

Az Arsenal szokást csinált már az összeomlásból Emery alatt. Beleértve a tegnap esti eredményt, az Ágyúsok pontokat vesztettek a legutóbbi két mérkőzésükön is, pedig két góllal vezetek (a Watford elleni szeptemberben is 2:2 lett).

A Palace ellen 2:0-nál ahelyett, hogy tovább támadtak volna az Arsenal visszaállt, ezzel magára húzva az ellenfelet. Olyan mintha átok lenne a játékosoknak, ha több góllal vezetnek.

Borzasztó támadójáték

Képzeljük el, hogy a csapatunknak van két világklasszis csatára, Pierre-Emerick Aubameyang és Alexandre Lacazette, aztán még ott van Nicolas Pépé, akinek minden adottsága meg van, hogy elérje ez a szintet. Mégis, a csapatszinten várható gólok száma (12,7 a szezonban) csak a 10. legjobb és ez rosszabb, mint a Southamptoné.

Nem is olyan régen az Arsenal játszi könnyedséggel teremtett helyzeteket, és egyedül csak a támadók (Olivier Giroud) gyenge helyzetkihasználásán múlott, hogy nem lettek belőlük gólok. A mostani játék esetleges. A támadó focitól eljutott oda a csapat, hogy a pontrúgások kihasználásán múlik a siker: ez az Emery módszer.

Xhaka csapatkapitánysága

Emery döntésén, hogy Xhaka lett a csapatkapitány, miután korábban 5 játékos váltogatta egymást, senki sem lepődött meg, hogy katasztrófa lett. Xhaka sose volt a megfelelő ember a posztra.

A svájci játékos hiába küldte el melegebb éghajlatra tegnap este az őt kifütyülő közönséget, egyszerűen egy olyan ember jelölt ki Emery a feladatra, aki nem képes azt ellátni.

Xhaka reakciója gyerekes volt? Igen. Tisztességtelen volt kifütyülni? Igen.
Ez Emery hibája? Igen.

Özil

Térjünk rá Mesut Özilre. Még aki a legkevésbé szereti a világbajnokot, az se kételkedik benne, hogy tegnap este a heti 350 ezer Fontot kereső játékosnak legalább a kispadon ott kellett volna lennie.

Emery először azt mondta Özil azért marad ki, mert nem dolgozik keményen, majd még is hajt, aztán hogy taktikai okok miatt marad ki. Ahelyett, hogy beépítette volna a csapat legkreatívabb játékosát a középpályára, inkább Joe Willock, Dani Ceballos és Lucas Torreira játszik középen.

Özil hiánya nem a teljes probléma, de szimbóluma Emery elvesztett csatájának.

Játékosok kezelése

A keret irányítása. Emery átalakította Torreira játékát. A fáradhatatlan buldogból, a szegény ember N’Golo Kantéjéből csinált egy igazi 10-est. Az uruguayi játékos volt az, akire egy éve szüksége volt az Arsenalnak, az aki visszanyerte a labdákat, de most szinte sose játszik.

Amikor mégis akkor totál posztján kívül, mint irányító. Torreira technikailag nem elég képzett, és nem látja úgy a pályát, ahogy egy irányítónak kéne. Amikor Xhaka lejött a Palace ellen, az a szituáció ordított egy Torreiráért, hogy visszanyerje a labdákat és segítsen a labdatartásban. Ehelyett Emery behozta a 18 éves szélsőt, Bukoya Sakat. Van jobb példa a kapkodásra?

Csapat összeállítás

Ha Rob Holding és Hector Bellerin erőnlétileg képes volt játszani a szinte teljesen felesleges Európa Liga meccsen a Vitoria Guimaraes ellen, akkor már inkább a két védőnek a Palace ellen kellett volna játszania. A döntés megmutatja, mennyire rossz a csapat összeállítása Emerynek.

Nem tudom, hogy Emery utálja-e a kreatív focit vagy csak bolond? Akár mindkettő igaz lehet, szinte sose rak spanyol kreatív csapatot össze. Minden tisztelet Willocknak, de az akadémista még nem az a játékos, akinek 10-est kéne játszania a Sheffield United ellen, főleg nem egy válogatott szünet után, amin nem is szerepelt Özil.

Borzasztó taktika

Ma már a legtöbb csapat passzolgatással hozza ki a labdát, de ha nincs meg hozzá a megfelelő csapat, akkor változtatni kell. Nem minden csapat Manchester City. A labda kihozatallal meg kéne növelni a támadók helyét és kialakítani a csapat tempóját.

A legszükségesebb ehhez a jó középpálya, különösen a 6-os és 8-as poszt, akik gyorsan tudják járatni a labdát. A barcelonai Sergio Busquets a tipikus játékos erre a posztra. Xhaka nem. Amikor a svájci válogatott játékos visszamozog a két középhátvéd közé, hogy megkapja a labdát, ritkán keresi a támadókat és elfelejti, hogy az ellenfél lezárja előtte a helyeket. Lassú és körülményes.

Törékeny védelem

Az előző szezon kezdete óta az Arsenal a harmadik legtöbb gólt kapta pontrúgásból (22) az Everton (24), és a Watford (25) mögött. Csak három csapat engedett annyi kapura rúgást átlagban a kapujára, mint az Arsenal, és ebből kettő a Villa és a Norwich is friss feljutó.

A Sheffield United elleni 1:0-ás vereség után egy statisztika megmutatja mennyire rossz formában van az Arsenal Emery alatt: az ágyúsoknak ugyan annyi idegenbeli kapott gól nélküli mérkőzése van, mint a Sheffieldnek Chris Wilder edzősködése alatt. Az Arsenal 24 idegenbeli találkozót játszott le, a Sheffield United csak 4-et…

Az Ágyúsok az elmúlt 10 mérkőzésen 4 gólt kaptak büntetőből.

Identitás hiánya

Arsene Wenger Arsenalja izgalmas támadó játékot játszott, ahol csemege volt a támadókat nézni. Emery alatt nem teljesen tiszta, mit is akar az Arsenal játszani, pedig közel másfél év telt el, ideje lenne látni.

Az Arsenal folyamatosan Bajnokok Ligájában szerepelt Wengerrel. Azt várta volna el az ember, hogy ha átalakít valaki egy támadó szellemű csapatott jóval kiegyensúlyozottabbra, az majd védekezésben is javulást hoz. Az Ágyúsok Emery első 44 meccsén 61 gólt lőttek, és 9 kapott gól nélküli mérkőzést hoztak le. Ez Wengernél 55 találat és 16 kapott gól nélküli meccs.

Egyszerűen csak nem elég jó

Tavaly hiába tűntek sokáig a legesélyesebbnek a 4. helyre, végül mindenki meglepetésére egy ponttal lemaradtak a Bajnokok Ligájáról.

A tavalyi Chelsea elleni elvesztett Európa Liga döntő emléke még mindig friss, mint ahogy a még mindig győzelem nélkül álló Watford 31:7-re megnyerte a kapura rúgásokat, vagy hogy Pépétől kellett a csoda, a portugál csapat ellen egy hete.

Maradt az Európa Liga, egy olyan edzővel, aki a legnagyobb dicséretett a Sevillával elhódított három Európa Liga győzelemért kapta, talán ez Emery igazi szintje, ahogy a vele felálló Arsenalnak is.

Emery a saját sorsának a kovácsa és az eredmények megmutatják mennyit is ér.