La LigaBarcelonaReal Madrid

El Clasico: Kinek válik majd előnyére az elhalasztása?

A Spanyol Labdarúgó Szövetség véglegessé tette az El Clasico új dátumát. Október 26.-ról december 18.-ra halasztották a Katalóniában zajló zavargások miatt.

A MARCA kielemezte, hogy a halasztásból előreláthatólag melyik csapat fog jobban profitálni.

Maga a tény, hogy a két sztárcsapat ezen a hétvégén pihenhet már egy hatalmas előny számukra a bajnoki ellenfeleikkel szemben. A Barcelonának elég ideje lesz felkészülni a hétközi fordulóra a Valladolid ellen, mielőtt a Levante csapatához látogatnak november 2.-án.

A Madrid is hasonló beosztással rendelkezik. Szerdán a Léganés lesz az ellenfél, majd szombaton a Real Betis.

Rubi a Betis edzője ezt a beosztást előnytelennek találta: „Az igazság az, hogy ez a változtatás csak 4 csapatot érint. A Léganést, a Levantét, a Valladolidot és a Real Betist. Az ellenfeleink már eleve előnyt élveznek a keretük miatt, most meg még pihenhetnek is egyet egy három meccses héten.”

A helyzet azonban megváltozik majd decemberre. A Barcelona majd úgy fog kiállni a Classicora, hogy előtte idegenben játszott az Inter Milan ellen december 10.-én, majd a Real Sociedad ellen december 15.-én.

A Madrid pedig ellátogat a Brugge-höz december 11.-én, majd a Valenciát fogadja otthon december 15.-én. Mind a két csapat játszik majd a hétvégén is, a Barcelona a katalán derbin, a Real Madrid pedig a Bilbao ellen. Ezen hétvége után jön a 2 hetes téli szünet, majd a La Liga január 4.-én folytatódik.

Mind a két klub érintett az átalakított Spanyol Szuperkupában is, amit január 8-12 között rendeznek meg valószínűleg Szaúdi-Arábiában.

A hiányzók nagyban hátráltattak volna a madridiakat ezen a hétvégén, hiszen Bale, Modric és Lucas Vasquez sem lett volna bevethető. A Barcelonánál csak Dembelének van eltiltása, ami decemberre természetesen lejár.

Az El Classicok történelmében már négyszer fordult elő (1928/29, 1967/68, 1971/72, 1989/90 ), hogy el kellett halasztani a mérkőzést. Ezek egy kivétellel mindig a katalánoknak kedveztek. Az ilyen esetek nem csak a fizikai félkészülést befolyásolják, hanem mentálisan is megerőltetőek.

Lorena Cos sportpszichológus szerint: ” Egy ilyen változtatás a csapatokon kívülálló dolog, így minden egyes játékosra egyénileg fog hatni. Az elmúlt hetekben szinte csak az új dátumra koncentráltak és nem a következő mérkőzésre. Ezert nagyon fontos, hogy a játékosok elszeparálják magukat ezektől a szituációktól, és csak a napi feladataikra koncentráljanak. A változást egy negatív dologként is kommunikálhatjuk, de az igazi fizikai és szellemi tényező az a mérkőzések felhalmozódása, ahol a játékosoknak nincs elég idejük regenerálódni.”