Uncategorized

Jari Litmanen az egyedüli aki 4 évtizedben is válogatott volt

Valószínűleg Jari Litmanen a valaha volt legjobb Finn játékos a foci világából. Litmanennek, vagy Litti ahogy Finnországban hívják, nagyon szép és hosszú karrierje volt 1987 és 2011 között, több európai nagy csapatban is játszott, mint például az Ajax, a Barcelona vagy a Liverpool.

A karrierjét többször is sérülések árnyékolták be, így végül nem érte el az igazi potentciálját, mégsincs oka panaszra, hiszen azon kevesek közé tartozik, akik 4 évtizeden keresztül játszottak. Viszont ezen játékosok közül az egyetlen aki 4 évtizedben is válogatott volt.

1989 Október 22-án debütált a válogatottban Trinidad és Tobago ellen, majd később 1996 és 2008 között a finn válogatott csapatkapitánya volt. Utolsó mérkőzését 2010 január 19-én Dél-Korea ellen játszotta, ezzel beállítva az egyedi rekordját. Egy évvel később vissza is vonult a profi labdarúgástól, utolsó meccsén gólt szerezve.

Litmanen rekordját nem valószínű, hogy beállítják vagy megdöntik, főképp, hogy mostanában a játékosok korábban vonulnak vissza a válogatottól, ezzel is megnyújtva klub karrierjüket.