Premier LeagueChelseaManchester CityManchester United

Az Angol futball kölcsön rendszere.

Az elmúlt időszakban sokat beszélnek az Angol futball kölcsön rendszeréről és természetesen ekkor szóba jön a Chelsea csapata is, hiszen nagyszámú fiatal játékosokat adnak kölcsön különböző bajnokságokban szereplő csapatoknak.

Chelsea

Amikor ez a téma szóba jön a kommentátorok és a kritikusok sokszor negatívan állnak hozzá a Chelsea üzletpolitikájához, hiszen szerintük a kékek nem adnak szinte semmi lehetőséget a fiatal játékosoknak.

Természetesen ez a felfogás nem csak a Chelsea csapatánál igaz, hanem országos szintre is kiterjed, de összességében többen kritizálják mint támogatják ezt a fajta felfogást.

Noha a londoni csapatot a büntetése késztette arra, hogy Tammy Abraham, Mason Mount és Fikayo Tomori felkerüljön az első csapathoz, az eset rávilágíthat arra, hogy mennyire haszna is van a kölcsönszerződéseknek.

A fent említett három játékos összesen 125 alkalommal lépett pályára a tavalyi szezonban és amennyiben a Chelsea nem kapott volna büntetést feltételezhetjük az, hogy most nem látnánk ennyit a pályán Őket.

Ha megnézzük azt, hogy a Premier League TOP 10 csapatát akkor láthatjuk, hogy ne lenne olyan klub ahol ne lenne legalább 1 olyan játékos aki minimum fél évet ne töltött volna kölcsönben más csapatnál.

Miután Mohamed Salah a Chelsea csapatához igazolt a londoni kékek két alkalommal is kölcsönadták először a Fiorentina csapatának majd az AS Roma-nak.

Kyle Walker, Danny Rose, Ryan Fraser, Jordan Henderson és Harvey Barnes akik manapság rendszeresen játszanak a saját csapataikban de mind voltak egy akár több alkalommal kölcsönadva más csapatoknak.

Manchester City

A két Manchesteri csapat mintha nem is akarna élni a kölcsönszerződések adta lehetőségekkel.

Phil Foden a Manchester City játékosa aki az Angol U17-es csapatban szerepelt a világbajnokságon és a legjobb játékosnak is választották csak alig 10 perc játéklehetőséget kapott a Premier League-ben, nemrégiben pedig Pep Guardiola minden idők legtehetségesebb játékosának is nevezte.

Kontextusba helyezve Callum Hudson-Odoi a Chelsea csapatánál aki nemrég gyógyult fel Achilles sérüléséből már 27 Premier League mérkőzésen lépett pályára.

Sokan úgy tartották, hogy Phil Foden-nek jobb, ha Guardiola mellett marad, hiszen, ha olyantól tanul aki folyamatosan nyer az csak előnyére válhat. Viszont most fel kell maguknak tenniük azt a kérdést, hogy lehet jobb lenne-e Phil Foden-nek az ha valamelyik csapathoz kölcsönadnák a több játéklehetőség miatt? Hiszen Abraham és Mount rendszeresen kapnak most játéklehetőséget és ki is használják a szerzett tapasztalatokat.

Manchester United

Manchester vörös oldalán ott van Marcus Rashford egyedülálló esete, hiszen 5 szezon alatt összesen 177 mérkőzésen lépett pályára ami rendkívül lenyűgöző hiszen még csak 21 éves, valamint már 48 találatnál jár, de ennek a számnak többnek kellene lennie, tekintettel a játékos képességeire és a lejátszott percek számára.

Miután Ole Gunnar Solskjaer 2018 decemberében átvette az edzői széket arról beszélt, hogy hatással lesz Rashford befejezői képességére amit azóta természetesen többen is kritizáltak, hiszen 13 gólt szerzett csupán 47 mérkőzésen a 2018/19-es szezonban.

Tammy Abraham 7 Premier League mérkőzésen annyi találatot szerzett mint Marcus Rashford 2019 januárja óta, felmerülhet a kérdés, hogy Rashford-nak is jót tenne-e egy kis kitérő olyan csapatoknál kölcsönben ahol több játéklehetőséget kap.

Forrás: imqsports