FFPJuventus

Miért éri meg a Juventusnak hosszabbítani Higuainnal?

Reggel érkezett a hír, hogy a Juventus Higuainnal tárgyal, két éves szerződés hosszabbításról, ami azért meglepő, mert az elmúlt évek nyarai arról szóltak, hová sikerül elsózni az argentin támadót.

Igaz érkezett Sarri, aki szeret együtt dolgozni a csatárral. Újból a kezdőben találta magát és vélhetőleg tovább fogja mentálisan erősíteni Higuaint, úgyhogy a klub bízik benne.

Viszont ez a szerződés hosszabbítás nem a pályán nyújtott teljesítménynek szól. Ez szimplán üzlet.

Higuaint a Juventus 2016 nyarán 90 Millió Euróért igazolta le a Napolitól és az argentin játékos 5 évre kötelezte el magát. Az Financial Fair Play számításban jelenleg minden évben 18 Millió Eurós amortizációs költséggel szerepel.

(Tegyük fel, egy cég vesz egy új autót 10 000 000 forintért. Azt nem csak abban az adott pillanatban igyekszik használni, hanem mondjuk bízik az új kocsiban, ezért 5 évig. Így, hogy a könyvelésben könnyebb legyen, szépen elosztja öt egyenlő részre.
Minden évre elkönyvel 2 000 000 költséget és az 5. év végén teljesen leírja az autót.
Nos, nagyjából ez az amortizációs költség.)

Higuainnak még közel két éve van hátra a szerződéséből, így összesen 2 * 18 Millió Euró, tehát 36 Millió Euró a teljes hátralévő amortizációs költsége.

Amikor aláírja az új szerződést, akkor ezt a teljes hátralévő amortizációs költséget el kell osztani az új szerződés hosszával (4) így meg fogjuk kapni az új amortizációs költségét, ami éppen fele lesz a mostaninak 9 Millió Euró.

Még nincs hír arról, hogy mennyi lesz az új keresete, de pusztán a szerződés 2 éves meghosszabbításával a Juventus évi 9 Millió Eurót spórol meg az FFP szempontjából, ami elég sok.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy Higuain már nem tartozik a fiatalabbak közzé és ezzel 34 éves koráig szerződéssel rendelkezne. Kérdés, hogy a pályán is olyan zseniális húzás lesz-e, mint gazdaságilag.