Hacienda BernabeuBlogFociLa LigaReal MadridUncategorized

Real Madrid: feltámadás, vagy csak felvillanás?

A tegnap délután lejátszott Celta Vigo – Real Madrid meccs 1-3-as végeredménye, és a királyiak által mutatott játék nem hogy nem ad választ a kérdésekre, de inkább még továbbiakat generál.

Először is: Zidane a kezdőbe Viniciuson kívül megint nem tett be egyetlen fiatalt se. Továbbra is a veterán játékosok kapnak elsősorban bizalmat. Ezúttal nem okoztak csalódást, de vajon ez most tartós javulás, vagy egy meccsre „szívták fel”magukat? A tegnapi cikkben megjelent egyik variáció se jött be, már ami a kezdőt illeti.

Mutatott játékuk valóban a Real Madrid legszebb éveit idézte. Remekelt Bale, aki újra megmutatta, mennyire gyors tud lenni – ha akar. Pazar játékot mutatott be Luka Modric egészen a kérdéses kiállításáig, akik látták a mérkőzést, bizonyára szintén így gondolják. Nem is jellemző, és ez alkalommal sem lehetett szándékos szabálytalanságot, pláne durvaságot felfedezni a mozdulatában, inkább szerencsétlenül jött ki a lépés. A meccs lefújását követően maga a horvát aranylabdás is elmondta: nem állt szándékában, soha nem is tenne ilyet szándékosan.

De a csapat 10 emberrel is állta a sarat, noha a Celta Vigo cseppet sem volt se megilletődve, se a kapott gólok hatására összezavarodva. Így a mutatott szép játékuk megérdemelt jutalma volt a lefújás előtt néhány perccel rúgott góljuk.

Nem, ez alkalommal sem fogok percről-percre összefoglalót írni, se statisztikákkal terhelni a hosszú hétvége pihenését. Csupán a látottak alapján felvetődött kérdéseim fogalmaznám meg:

1: Amennyiben a régiek is így tudnak játszani, minek költöttünk 305 milliót?

2: Amennyiben a fiatal újoncok nem jutnak játékpercekhez, minek költöttünk 305 milliót?

3: Ha a régi játékosok is képesek ezt a színvonalat tartani, akkor minek költöttünk 305 milliót?

És persze, ha tovább tekerjük a gondolataink fonalát: Hol volt a tegnap mutatott játék egy egész szezonon át? Ha Zidane hatására lettek motiváltabbak, akkor tavasz óta miért kellett még egy teljes előszezont végig szenvednünk? Hol volt eddig Bale gyorsasága? Mikor találta meg Kroos újra a passzpontosságát, koncentráltságát? Ha Modric képes ilyen színvonalon játszani, akkor egy szezonon és egy teljes előszezonon át a hasonmását láttuk? És a legfontosabb kérdés: Amit tegnap végre újra láttunk, az egy tartós javulás?

Mert Zidane és jónéhány játékos is lenyilatkozta, hogy folyamatosan javulnak, csak ezt eddig a nézők nem látták. Tegnapig. És vajon megmarad és tartós marad a színvonal ezentúl? És amennyiben a sérültek vissza térnek, hogyan fognak ebbe beilleszkedni? Hazard vajon végre tud majd fejlődést hozni, különbséget teremteni? Mert azt tudjuk, hogy ha szépet is láttunk tegnap, de igazán nagy ellenfelekkel szemben ez még mindig kevés lesz.

Nem lehet megengedni, hogy olyan hibák történjenek, amilyet tegnap Odriozola vétett. A VAR istene ezennel mellettünk állt. De nem lehet egy pillanatra se kiengedni a koncentráltságból, a fejlődés ívét tartani kell, és a fiatalokat ebbe úgy beépíteni, hogy amennyiben báki bármilyen felállásal, bámilyen taktikával és társakkal találja magát a pályán, az ilyen olajozottan működjön. Maximumot, mindenben a maximumot kell nyújtaniuk.

Kiemelt kép: Real Madrid CF, további képek: Marca