Hacienda BernabeuBlogFociLa LigaReal MadridVélemény

Barátságosan Hazard-írozva – Real Madrid

Angol nyelvterületeken a cikkírók boldogan játszanak a szóviccel, melyet magyarra jobban nem lehet átültetni (Hazard -veszély, kockázat). Tény, hogy a tegnap esti barátságos találkozón leheletnyit jobb képet mutatott a Real Madrid játéka, mind a támadások, mind a védekezés tekintetében.

Ne temessük korán Zidane második éráját:

Így ne temessük korán a második Zidane éra játékát, mert némi fejlődés mutatkozott végre, és erre a legékesebb bizonyíték az, hogy kapott gól nélkül hozták le a meccset, amelyet pedig a cseppet sem lenézendő Salzburg nem tett könnyűvé. Általánosságban elmondható az az igazság, hogy a nagy csapatok ellen ma már az ellenfelek nem játszanak megilletődve, a papírformát gyakran felborítva, és a tegnapi baráti találkozón se látszott a Salzburg játékán semmi fajta félelem, görcsösség. A bátran támadó és szerelő osztrák gárda igazán megtett mindent, hogy megnehezítse a habfehérek dolgát.

Hazard megszerezte első gólját:

Az első félidőben született egyetlen gól sportörténeti jelentőségű, ugyanis Hazard első gólja Madrid mezben. És megmutatkozott az, miért is veszélyes Hazard, ha teret kap. Közel félpályáról kapott jó indítást, és a védőket maga mögött hagyva bombázott a kapuba, a találata igazán 10 pontos. Zidane rezzenéstelen arcán mutatkozott némi elégedettség, és a találat abból a szempontból is lényeges, hogy mentálisan is megerősítette a támadót is, a társakat is.

Hazard első madridi mezes találata videon (YouTube)

Benzema játéka most is hasznos volt:

Benzema teljesítményével meg lehetünk elégedve, a francia is megtett mindent, találat most nem született ugyan a próbálkozásaiból, de szép jeleneteket produkált. Ellenzői viszont minden bizonnyal majd ismét bele fognak kötni, mert egy alkalommal elcsúszott a 16-os vonalnál, elveszítve a labdát. Én továbbra is kedvelem, és hiszem, hogy a játéka nagyon fontos és hasznos. Szintén nem lehet kritizálni Iscot, noha még a disco elmaradt, de a játéka határozottan javul. Örülök, ha magához tér, és elfeledteti a tavalyi szezonját a rajongókkal.

A védelem ezúttal jól telejsített:

Tegnap este működött minden, azaz minden kezdett működni végre. Jól indított támadások, szép helyzetek és hatásos védelem. Kiemelkedő formát mutatott Casemiro, es Varane is kezdett emlékeztetni a régi önmagára. Militao debütálásáról elmondható, hogy noha látszott némi megilletődöttség, és minden bizonnyal még szoknia kell a légkört, de helye van a csapatban.

A középpálya erősítésre szorul:

És ha már a kritikáknál tartunk:számomra Kroos teljesítménye kritikán aluli. Csuda tudja, mi van a némettel, de csupán árnyéka önmagának. A középpálya erősítésre szorul, és bizony ott nekem Kroos az, akit első sorban kihagynék, de tegnap bizony a horvát aranylabdás hiányát sem éreztük. Azt mondják, a nők emocionálisak, a futball pedig egyfajta férfias hadi játék. Hiába vagyok nőből, hiába vagyok én az egyik leg szentimentálisabb jegy szülötte, anyuka vagyok, meg széplélek, és igazán kedvelem Kroost is, Modricot is, mégis egy csepp könny hullatása nélkül ültetném a padra őket, sőt…

Jovic lábában benne van a gól:

A sérüléséből visszatérve Luca Jovic a második félidőben jutott lehetőséghez, Hazard cseréjeként, és én örömmel nézem a játékát. Szép, erőteljes és bizony a lábaiban benne a gól, igaz, tegnap a kapu fölé talált, de érik a dolog. Vinicius Benzemát váltotta. Én együtt jászatnám őket, ha én lennék az edző, de nem vagyok az. Szembetűnő, hogy klasszissá fog vállni, a kérdés csak az, hogy mikorra. Vasquez is csereként állt hadrendbe az este, ezen meg is lepődtem, de nem sajnáltam cseppet sem. Remélem a padról nagyon figyelt, amíg ott ült, hogy mi is a gólszerzés módja, mert ebben a keretben bizony a gyenge láncszemek közé tartozik.

A Salzburg folyamatos nyomást gyakorolt a Realra:

De ugye én csupán egy futball kedvelő Madridista drukker vagyok, aki nézi a mérkőzéseket, és szereti, ha szép játékot lát. A futball szépsége és a cselezések, szép megoldások nyűgöznek le, a kitartást, az akaratot, a küzdelmet akarom látni a pályán. Melyik drukker nem? Tegnap láttuk. Az első félidei összeállítás remekül működött, a második félidőben a védelem kellett nagyon figyeljen. Már a félidő elején a Salzburg frissítve jött a pályára, ami a lendületen meg is látszott. A hazaiak folyamatos nyomást gyakorolva a Real Madridra, szinte beszorították a térfelükre őket. De meg tudták oldani, és bizony ezt akartuk látni. Zidane a cserékkel a szokása szerint várt a 60. perc környékéig, viszont igazán megmutatkozott az, hogy kialakulóban valami fajta új rendszer és valóban ki lettek edzéseken is próbálva a különböző felállások.

Amit kiemelnék:

Egy szót természetesen kell ejtenünk a kapusról. Courtois állt a teljes mérkőzés alatt a háló előtt, es meg fogta, amit meg kellett fognia. Nem volt szükség kifejezetten bravúros védésekre, nem merem ezért azt írni, hogy végre! – de tette, amit tennie kell. Hogy Hazard jelenléte is segíti, az kétségtelen, mint ahogy Marcelo játékán is látszott, hogy a „brazil szekció” bizony erdeményes és remek találmány. Lassan valamiféle brazil-francia-belga túlsúly jellemzi a királyiakat, de ez nem baj. Mindazok a spanyolok, akik a keret tagjai, reményeim szerint maradnak ( minusz Lucas, sicc!). Ki kell emelnem, hogy Carvajal parádésan játszott. Maga a játék összképe mutatott egyfajta fejlődést, de persze legyünk óvatosak, hurrá-optimizmusra sincs semmi alapunk még. Elmodhatjuk, hogy részenként a támadás és a védekezés működik, de a középpálya még beteg, illetve hogy ha három részve tagoljuk, a támadók, a középpálya és a védelem játéka között nincs semmi kapcsolat. Persze, ezt vastagon lehet felróni a középsők hibájául, ha hiányzik Modric-a régi Modric- akkor az itt nagyon szembetűnő. Nincs szervezettség a szekciók között, nincsenek felépitett tamadások, kevés a szerelés, labdaszerzés, a tamadásokat rendre a védelem állitja meg. Pogba vagy más, de szeptember 2- ig ezt meg kell oldania a klubnak.

És a végére egy gondolat csak:

A szabálytalanságok, a durvaságok. Egy tét nélküli meccsen, egy nyerésre álló eredmenynél, teljesen feleslegesek. Olyannyira, hogy Ramos is rápirított bizony Danira a sárga lapjánál, ami azért beszédes. Madridi oldalon született több sárgalap, és hogy ez mire mutat rá? Még mindig van feszültség a játékosokban, vagy fáradtak? Esetleg megfeledkeztek magukról, vagy szimplán a véletlenek egybeesése? Nacho produkciója például, talán a legcsúnyább, a legindokolatlan megmozdulás volt a mérkőzésen. Felbuktatni az ellenfél játékosát úgy, hogy azt még az odaérő védő is, vagy kis sebesség raadásával ő is megtehette volna, számomra érthetetlen. És záró gondolat: hiába vagyunk elégedettek a tegnapi erdeménnyel, ez a játék még mindig kevés lesz a Liga ellenfelek harmadával szemben is (gondolok itt olyan csapatokra, mint a Sevilla, az Atletico, a Valencia pl.), a BL szereplésnél meg ne szőjünk álmokat. Még mindig nem az, amit kellene látni a királyiaktól.Még egy ilyen találkozót kell végig szenvednünk, aminek nem lesz közvetítése, 17-én Romában vár még a csapatra egy baráti találkozó.

A teljes mérkőzés megtekinthető a YouTube-on, ha valaki lemaradt róla

Zidane mérkőzés utáni nyilatkozatát itt olvashatjátok.

(Kiemelt kép: liveslow.today.com)