Átigazolási HírekJuventusManchester United

Juventus: 70 Millió oka van a klubnak eladni Dybalát

Az első híreknél még úgy tűnt, hogy a Juventus Lukaku iránti érdeklődésével csak az Inter nyarába akar bekavarni. Kis nyomás gyakorlás, ár felverés, kedveskedés… stb. Aztán teltek a napok, és egyre erősebb lett ez a száll, elkezdetett körvonalazódni egy Dybala – Lukaku csere.

Technikailag ez nem egy csere lenne, bár a két játékos helyet cserél. A Manchester United megveszi 100 Millió Euró környékén az argentin játékost, míg a Juventus 85 Millió Euróért Lukakut, a különbözet meg ott marad az olaszoknál.

Dybala jelenleg a Juventus könyvelésében 11,5 Millióval szerepel. Így az eladása 100-11,5 = 88,5 Millió Euró profitot jelent a könyvekben.

Lukaku 85-ért érkezhet, aki várhatóan 5 éves szerződést ír alá. Az FFP-nél nem a teljes átigazolási díj számít, hanem a szerződés időtartamára, évente lebontva. Így 85 / 5 = 17 Millió Euró.

A fizetések között nincs nagy különbség. Így a két tranzakció együttesen a Juventusnak, az FFP szempontjából 88,5 – 17 = 71,5 Millió Euró nyereséget jelent. Ez az oka, hogy a klub ennyire szeretné az üzlet megvalósulását.

Üzletileg teljesen érthető, hogy egy klub statisztikailag a leggyengébb szezonja után ekkora profitért meg szeretne válni játékosától.

Viszont itt most az író személyes véleménye következik, a futball sokkal többről kell, hogy szóljon, mint üzlet. Sőt! Igazából azok a csapatok hosszútávon mindig megérezték, akik így gondolták. Tavaly Higuain elküldése érthető volt olyan szempontból, hogy egy 30+ éves játékosról van szó, aki sokat keres (mondjuk a klub is beegyezett szerződésébe), és Ronaldo érkezésével távoznia kellett a könyvelés miatt. Dybala 25 éves, karrierje legjobb évei még előtte állnak.

Ráadásul az üzletben érkező Lukaku nem biztos, hogy a legjobban passzol Sarri játékrendszerébe, vagy Ronaldo mellé.

Kimondva, a Juventus célja a Bajnokok Ligája, de biztos, hogy ez a legjobb út elérni?