ChelseaPremier League

Hogy nézhet ki a Chelsea középpályája a 2019/20-as szezonban?

Az EL győzelem, a Premier League 3. helyezet és az átigazolási tilalom után számíthattunk arra, hogy a Chelsea nyara nem fog eseménydússá vállni.

Miután Sarri visszatért Olaszországba a Juventushoz, a Chelsea szurkolói a korábbi legendát, Frank Lampard-ot látták volna szívesen a kispadon. Végül a legenda teljesítette a szurkolók kérését, első lépésként meg akarta tartani a Real Madrid középpályását Kovacic-ot, akit 45 Millió Euróért sikerült végleg leigazolnia.

Sarri az előző idényben számos Chelsea rajongó szemében volt népszerűtlen, annak ellenére, hogy sikerült a csapattal a ligadöntőbe bejutni és az EL-t megnyerni. Lampard játékával nagyobb eséllyel lesz a labda többet a csapatnál, gyorsabb, dinamikusabb lesz a játék és szemmel láthatóan több ellentámadást is fognak végezni a londoniak. Lampard játékstílusa hasonlít a Liverpool által vezetett Jurgen Klopp-éhoz.

Kovacic lett a Chelsea első, és egyben nagy valószínűséggel az utolsó nyári igazolása, a FIFA által adott átigazolási tilalma miatt. A középpályás a múlt szezonban megküzdött a helyéért a keretben.

A ‘rendszerváltás’ és a versenyhelyzet miatt a poszton újabb és újabb lehetőséget adtak más-más formációknak és arra is, hogy vajon ki kezdhet a következő szezonban és ki ül többet a padon.

4-3-2-1

Kép: squawka.com

Amikor Lampard a Derby csapatát irányította, többféle felállást használt, talán a legtöbbször 2 belső középpályást, 1 védekező középpályást, illetve 2 támadó középpályást küldött a pályára.

Még mindig kérdéses, hogy vajon Jorginho megtartja-e a helyét, vagy sem, különösen ebben a rendszerben. Lampardnál a fizikai erő lehet a kulcs a játékszervezésben, különösen a tapasztalatai miatt. Ezt szem előtt tartva, ebben a felállásban Kanté a védekező középpályás, mellette Mountnak és Kovacic-nak van még meg az a képessége, hogy kisegítsék a franciát, miközben a támadásban is részt vehetnek. Ne lepődjünk meg azon, ha Mount kiszorítja Barkley-t.

Loftus-Cheek tökéletes játékos a bal oldalon, Willian pedig képes játszani bárhol, akár a csatár mögött is. Pedro és Pulisic pedig könnyen be tud illeszkedni ebbe a rendszerbe.

4-2-3-1


Lampard ezt a klasszikus formációt is gyakran alkalmazta. Ez egy olyan rendszer, melyet a Premier League csapatainak nagy része is használ. Adott felállás a védekezést erősíti meg, így több párharcot nyerhetnek meg.

Ez a rendszer lehetővé tenné, hogy a Kanté-Jorginho páros érvényesüljön, ami pusztító fegyvernek bizonyulhat. A páros olyan erőssé is válhat, mint egykor Kanté-Drinkwater, vagy Kanté-Fabregas, amivel meg is nyerték a bajnokságot.

Előttük egy gyors támadó trió van, akik lehetővé teszik azt a dinamikus játékot, amit Lampard szeretne. Bármelyik Lampard féle formáció is lesz, azoknak a szívében biztosan Loftus-Cheek szerepel majd. A 23 éves kp a londoniak kulcsfontosságú játékosává vált. Az összes tulajdonsága szupersztárnak számít.

A Chelsea akadémia másik játékosa Hudson-Odoi volt. A játékos sajnos achilles-ín sérülést szenvedett. Ám Hudson nagyon örült Lampard érkezésének, mivel tudta, hogy a legenda előtérbe helyezi a fiatal tehetségeket. A formáció másik szélsője a Dortmund-ból igazolt Pulisic. Ebben a felállásban ő is hatalmas szerepet vállal, ami talán kevésbé olyan kockázatos, mint a 4-3-2-1.

4-1-2-1-2

A Derby a Leeds ellen játszott, amikor a félidő közeledtével már lehetett látni, hogy a Derby játéka összeomlott. A 4-3-2-1-es felállás nem bizonyult jónak, hatástalan volt a Lampard által használt gyémánt alakzat ellen.

Kante valószínűleg ebben a felállásban lenne a legjobb. Barkley-nak és Kovacic-nak meg van a képessége ehhez a játékstílushoz. Technikások, így többet lehet náluk a labda.

Loftus-Cheek került a csúcsára ez talán a legfontosabb poszt. Ebben a felállásban Pedro, Willian és Pulisic nem érvényesülne.