Serie AVélemény

Búcsú Marottától

Beppe Marotta a Juventus ügyvezető elnöke bejelentette, hogy szerződése lejárta után elhagyja a klubot, mert „nem érzi úgy, hogy egy hullámhosszon lenne Andrea Agnelli elnökkel.”.  A hír sokkolta az olasz foci szerelmeseit, mert egy olyan ember távozik, aki felépítette az egymás után hét bajnoki címet nyert csapatot. Még Max Allegrit is meglepte a hír, így továbbra is kérdés, hogy miért és hova távozik?

Marotta hosszú ideje van már a labdarúgásban, még utánpótlás igazgatóként kezdte szülővárosa csapatában a Varesében 1978-ban. Utána útja a Monzán, a Comon, a Ravennán, a Venezián és az Atalantán keresztül a Sampdoriához vezetett. Itt Ő és Walter Novellino olyan csapatot építettek össze amely nem csak feljutott a Serie A-ba, de majdnem kijutott a Bajnokok Ligájába. Majd pár okos átigazolási szezon után a csapat teljesítette célját és végül 2010-ben bejutottak Európa legrangosabb kupa sorozatába. Ezzel keltette fel a Juventus figyelmét, a többi már történelem…

Marotta nélkül a klub nem lenne most az ami. Az első szezonjában jó pár bölcs igazolása volt, 14 új arc érkezett, olyanok mint Milos Krasic, Fabio Quagliarella, Leonardo Bonucci és Andrae Barzalgi, illetve olyan játékosok távoztak mint a klub legendája David Trezeguet és a pocsék formában lévő Diego. A 7. helyezés után a 2010-11-es szezonban elköszönt Luigi Del Neritől és kinevezte Antonio Contét.

Ez volt az arany éra kezdte, hiszen bajnoki cím bajnoki címet követett. Míg Conte megszilárdította a Bianconeri előnyét a pályán, addig Marotta gazdaságilag olyan helyzetbe hozta a klubot, hogy mindent meg tudjon adni az edzőnek amire csak szüksége van.

Ez nem változott Max Allegri edzősége alatt sem, akivel a Juve azzá a nagy csapattá vált, akik most. Ki kell emelni a klub képességét a megújulásra. Rengeteg kulcs játékost vesztettek el vagy adtak el szezonokon keresztül és Allegri megkapja az Őt megillető elismerést, ahogy a pályán összerakta az új csapatot, de szintén elismerést érdemel Marotta átigazolási piacon végzet tevékenységért.

Gondoljunk csak bele, olyan játékosok távoztak a Juventustól mint Carlos Tevez, Andrea Pirlo, Paul Pogba, Arturo Vidal, Leonardo Bonucci (aki visszajött a nyáron) vagy Gianluigi Buffon. Mégse esett vissza a teljesítményük és szinte az összes igazolásuk bejött, mint Gonzalo Higuain vagy Miralem Pjanic.
Pogbát pl. ingyen igazolták le, aztán óriási összegért adták vissza a Manchester Unitednek. Mindig nagyon okosan intézték az üzleteiket az átigazolási piacon és ez kulcs szerepet játszik a Juventus sikerében.

Ezen sikerek után nem meglepő, hogy mennyire sokkolta Torinot a tegnapi bejelentés. A Corriere Della Serában publikált interjúban Marotta azt sugallja, hogy a döntést a Juventus hozta meg és nem a FIAT, szóval nem John Elkann döntése volt és a távozás oka a hatalmas vélemény különbség Agnelli és Marotti között.

Várhatóan Fabio Paratici a jelenlegi sport igazgató fogja átvenni a főbb átigazolási ügyeket, míg Marotta jövőjéről nem lehet tudni semmi biztosat. Voltak pletykák, hogy az olasz szövetség új elnöke lesz, de ezeket gyorsan cáfolta. Egészen biztos, hogy Európa nagy klubjai sorba fognak állni a szolgálataiért.

Nincs kétség afelől, hogy az Öreg Hölgy sikere folytatódni fog Marotta távozása után is de szomorú a siker egyik legnagyobb kovácsának távozását látni.

A kérdés továbbra is az, hogy mi lehet a különbség Agnelli és Marotta néző pontjaiban? Ez azt jelenti, hogy a Juventus még nagyobb dolgokról álmodozik Cristiano Ronaldo megszerzése után vagy pedig jelentősen túl költekeztek? Nem kell sokáig várnunk, hogy az idő megmondja.