Általános KvízekIgaz vagy hamisKvízTudáspróba

Kvíz: Teszteld magad egy 10 kérdéses igaz vagy hamis tudáspróbával! Lássuk, hogy sikerül?

Igaz vagy hamis? Tényleg a Neptunusz az utolsó bolygó és Petra valóban beduin főváros volt? Sikerrel veszed a tudáspróbát? Kvízünkből kiderül!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Világunkat felépítő alapelemek vagy őselemek: a föld, a tűz, a víz és a levegő, valamint az ötödik elem, a kvinta esszencia – több alkimistánál éter.

Helyes! Helytelen!

Az egyik barátom a következő svéd filmet ajánlotta: "A százéves ember, akit megismert a világ". Igaza volt? Meg fogom így találni, ha rákeresek?

Helyes! Helytelen!

A film helyes címe: "A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt" svéd vígjáték, 114 perc, 2013 - Allan Karlsson egy csendes svéd nyugdíjasotthon lakója. A századik születésnapja alkalmából a személyzet születésnapi partit szervez számára. A polgármester, az emberek, a sajtó lelkesen várják a bejáratnál, ám Allannek semmi kedve a felhajtáshoz. Helyette kimászik hátul az ablakon, és világgá indul egy szál papucsban. Alan, aki mozgalmas életet élt, és olyan barátai voltak, mint Sztálin, Churchill és Mao, a szökése után élete utolsó, legizgalmasabb kalandjába csöppen.

A "Pipacsvirágzás"(1873) Pablo Picasso egyik leghíresebb festménye.

Helyes! Helytelen!

Pipacsvirágzás, 1873, Musée d’Orsay, Párizs - Claude Monet festménye

Hirdetés

Petra (Nepál), a Magas-Himalája sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a beduinok virágzó fővárosa volt.

Helyes! Helytelen!

Petra (görögül "szikla"), romváros Jordániában. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7.századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike. (Rózsavörös város – feleannyi idős, mint az örökkévalóság John William Burgon)

A képen a Manchester City focicsapat logója látható.

Helyes! Helytelen!

A képen az Arsenal focicsapat logója látható.

Ha az európai homár elveszíti egyik végtagját, a hiányzó végtag idővel visszanő. Csakúgy, mint a gyík esetében, amikor "szorult" helyzetben érzi magát, akkor egyszerűen megválik a farkától, így megmenekülhet.

Helyes! Helytelen!

Autotómia (A szó görög eredetű: auto=saját, tomia=elválasztás), vagy más néven az önamputáció egy olyan aktus, amikor egy állat önként megválik valamely szervétől. Ezt a képességet általában védekezéskor alkalmazzák, hogy kijátsszák az őket megtámadó ragadozót. Az elveszett testrész később regenerálódik, újra kinő.

Hirdetés

Passuth László "Aranyködben fáznak az istenek" című regényének eredeti megjelenési éve 1964. Színhelye az újjászülető nemzetközi nagyváros, az a Róma. A regényben Bakócz Tamás pápajelöltként érkezik az Örök Városába – 1514-re s a közeledő Mohácsra kell gondolnunk.

Helyes! Helytelen!

Az "Aranyhaj és a nagy gubanc" című animációs filmet a DreamWorks stúdió készítette.

Helyes! Helytelen!

Az "Aranyhaj és a nagy gubanc" című animációs film, egyike a The Walt Disney Company egész estés rajzfilmjeinek.

A Neptunusz a Naptól számítva a nyolcadik, legkülső bolygó a Naprendszerben.

Helyes! Helytelen!

Csillagrendszerünk négy óriásbolygója közül a méretét tekintve az utolsó, a tömegét nézve viszont az Uránusz megelőzve a harmadik legnagyobb. Színe miatt Neptunusról, a tengerek római istenéről nevezték el. Jele az isten háromágú szigonyát jelképez. 14 ismert holdja van, ezek közül a két ismertebb a Nereida és a Triton.

A híres agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét „őrzi", A figurák magassága 184–197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben a legmagasabbak a tábornokok.

Helyes! Helytelen!

Kvíz: Igaz, vagy hamis? Teszteld magad az általános tudáspróbánkkal!

Share your Results: