Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A férfi aki egy perui hegyre ment fel, és a Machu Picchuról jött le

Az inkák által épített Machu Picchu a mai napig a világ egyik legvágyottabb turisztikai látványossága. Felfedezése azonban sokáig vakvágányon futott, hiszen Hiram Bingham azt hitte, hogy Vilacbambát találta meg. 

napi érdekességek
Napi érdekességek

A hawaii származású úriember 1875-ben született Honoluluban, egy misszionárius család tagjaként. Szülei szentül hitték, hogy fiúk hasonló babérokra tör majd, de Hiramot hajthatatlan vágy fűtötte a világ felfedezésére. Tizenévesen beiratkozott a Phillips Akadémiára, végül a Yale Egyetemen és a Kaliforniai Egyetemen szerzett diplomákat latin-amerikai történelemből. Később feleségül vette a Tiffany-ékszerek örökösét, melynek hála olyan vagyonra tehetett szert, hogy végre szenvedélyének hódolhatott.

Meglepő érdekességek, hogy Bingham egyébként nem volt képzett régész.  Teljesen véletlenül bukkant rá az inka romvárosra, Machu Picchura, pont akkor, amikor a Yale Egyetem professzoraként egy expedíción volt kint a perui hegyvidékeknél. Korábban sokat hallott Vilcabambáról és eltökélt szándéka volt, hogy 7 fős csapatával felfedezze az elveszett inka várost. Útja során egy helybéli mesélt neki az Urubamba-völgy melletti hegy tetején lévő romokról, ami rendkívül felkeltette Bingham érdeklődését. Amikor pedig végignézett rajtuk és a több mint 2000 méter magasan fekvő fellegváron, a lélegzete is elállt: 1911.július 24-én azt hitte, hogy megtalálta Vilacbambát és ebben a tudatban is halt meg. A következő években azzal volt elfoglalva, hogy minél jobban feltárja a 32 ezer hektáros területet, ami telis-tele volt inka régészeti csodákkal, lakóhelyiségekkel, teraszokkal, ugyanis nagyon gyakran visszatért ide. 

További napi érdekességek.