Kvíz: Borászkodjunk picit. :) Tudod-e, hogyan készül a Tokaji aszú?
Tudod mi ez a képen?

Helyes!
Helytelen!
Mekkor űrtartalmú a Tokajon használatos gönci hordó?
Helyes!
Helytelen!
A gönci hordó hivatalos űrtartalmát 136 literben rögzítették, manapság már ritkán használják a hordót, a borászatban a gönci hordó kifejezés egyfajta mértékegységként szolgál.
Mit jelent az aszúnál az 3, 4, 5 vagy 6 puttony?
Helyes!
Helytelen!
Hirdetés
A mazsola és az aszús szőlő valójában ugyan az. Igaz vagy hamis?
Helyes!
Helytelen!
Helyes Nem ugyanaz, hisz a mazsola speciális mazsolaszőlő, melyet érett szőlőként szednek le majd szárítanak. Az aszúszemek a tőkén maradt fürtön aszúsodnak a botrytis cinera elnevezésű gombafajta segítségével.
Milyen technológiával választják szét a töppedt aszúszemeket a még ép bogyóktól?
Helyes!
Helytelen!
Most már valamennyire tudjuk hogyan készül az aszúbor, de mi a szamorodni?
Helyes!
Helytelen!
Hirdetés
XIV. Lajos mondta a Tokaji aszúról hogy, "Vinum Regum Rex Vinorum" (A királyok bora a borok királya), amit azóta is használunk.
Helyes!
Helytelen!
Hogy hívják az alább olvasható technológiát? A nagyobb borászatokban évek óta használnak modern technológiát, azaz saválló acél tartályokban, levegőtől elzárva erjesztik, érlelik a borokat, ezáltal megőrzik a szőlő elsődleges aromáit, az így kapott bor a friss, gyümölcsös karaktert hosszabban megtartja.
Helyes!
Helytelen!
Helyes Ha valaki az irányított erjesztésre gondolt az csak félig helyes, hiszen amellett hogy levegőtől elzárva erjesztenek az írányított erjesztésnél igyekeznek kizárni a spontán erjedést, a mustot az erre használatos fajélesztővel beoltják, illetve az erjedés hőfokát is szabályozzák hűtéssel.
Mi az aszúeszencia?
Helyes!
Helytelen!
Melyik szőlőfajta NEM jellemző a tokaji borvidéken?
Helyes!
Helytelen!
Kvíz: Borászkodjunk picit. 🙂 Tudod-e, hogyan készül a Tokaji aszú?
Share your Results: