Atletico MadridBarcelonaLa LigaReal Madrid

Az átigazolási piac összeomlása

A koronavírus járványnak már most is hatalmas befolyása van az átigazolási piacokra Európa szerte. A bajnokságok felfüggesztésével a csapatok hatalmas pénzügyi veszteségeket könyvelnek el, amik a játékosok vételáraira is kihatnak. A rekordösszegű átigazolási díjak egy időre biztosan nem lesznek felülmúlva.

A Transfremarkt újra kiszámolta a spanyol bajnokság csapatainak értékét, aminek eredménye néhány esetben igen csak döbbenetesre sikeredett. A La Liga 3 osztályának összértéke 1.25 milliárd euróval csökkent, amely összeg oroszlánrésze persze az első osztályból tűnt el (1.17 milliárd euró).

Az összeg kiszámításához egy speciális formulát használtak. Minden 1998 után született játékos összértékéből levontak 10%-ot, a többi játékoséból pedig 20%-ot. Ezt csak a 300.000 eurónál többet érő futballisták értékéből vonták le.

A Real Madrid így elveszítette az összértékének a 17.73%-át, összesen 191.5 millió eurót. Így már az új számítások szerint ‘csak’ 888.5 millió eurót ér a csapat.

A Barcelona járt a legrosszabbul. A katalánok 19.55%-os veszteséget könyvelhetnek el, ami 207.1 millió eurót jelent. Ezzel 852.6 milliót ér a csapat összesen, ami a legkisebb összeg az elmúlt 4 évre visszamenőleg. Ennek a fő oka az, hogy szinte mindenki 1998 előtt született a Barcelona legértékesebb játékosai közül. Ám ez a veszteség is csak a második legnagyobb Európán belül, csupán a Manchester United előzi meg őket.

Az Atletico Madridnál az értékvesztés 161.5 millió eurót takar, ami 18.55%-al kevesebb a járvány előtti állapotokhoz képest. Így a matracosok 709 milliót érnek összesen. A Transfermarkt formulája szerint Joao Felix lett az Atleti legértékesebb játékosa 81 millióval, megelőzve Jan Oblakot (80 millió), és Sault (72 millió). Joao Felix a bajnokságban is előkelő helyet foglal el, csak Leo Messi (112 millió euró) és Antoine Griezmann (96 millió euró) előzi meg a rangsorban.

Ha viszont a formulát világviszonylatban alkalmazzuk, akkor a játékosok összértéke 9.2 milliárd euróval csökkent. A Borussia Dortmund 20 éves támadója, Jadon Sancho a 8. helyen áll a legértékesebb játékosok világranglistáján, megelőzve Messit is.

„Számos klub kerül nehéz helyzetbe majd a járványnak köszönhetően, néhányuk akár fizetésképtelenné is válhat. Az átigazolási terveknek is lőttek, mert akkora a bizonytalanság a csapatok körül. Jelenleg nem elképzelhető az, hogy az átigazolási díjak olyan magasak legyenek, mint amilyenek az elmúlt időkben voltak.” – fejtette ki Matthias Seidel a Transfermarkt alapítója.