KvízÁltalános KvízekTudáspróbaTudomány

Biosz kvíz: Mennyit tudsz a vitaminokról? A legtöbben elbuknak a 7. kérdésnél!

A vitaminok ott vannak körülöttünk – az ételeinkben, italainkban, sőt még a napfényben is –, de vajon tényleg tudod, melyik mire jó? Ez a biosz kvíz most kideríti, mennyire vagy képben a szervezet működését segítő anyagokkal. Tudod például, hogy melyik vitamin segít a látásban, vagy melyikből alakul ki hiány esetén a skorbut? És mi történik, ha túl sokat viszel be valamelyikből? Igen, ez is számít!

A legtöbben azt hiszik, a vitaminokról mindent tudnak, amíg el nem érnek a hetedik kérdésig. Ott jön az igazi meglepetés! Ez a játék nemcsak teszteli a tudásodat, de közben hasznos információkat is megtudhatsz – például arról, hogy a C-vitamin valóban legyőzi-e a megfázást, vagy csak jól hangzó mítosz. Akár diák vagy, akár csak kíváncsi felnőtt, garantáltan tanulsz valami újat.

Ha szereted a tudáspróbákat, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ahol minden nap új kihívások várnak! Böngéssz a további tudáspróba kvízek között, és ha még több érdekes fejtörőre vágysz, nézd meg a Keresztlabda YouTube csatornát is, ahol garantáltan nem maradsz vitamin nélkül – legalábbis szellemileg!

Hirdetés
0%

Ha ezt a vitamint túladagoljuk, emésztési zavarok, fejfájás, kettős látás, sárgás bőrszín léphet fel.

Helyes! Helytelen!

Mely élelmiszerek az E-vitaminok, avagy tokoferolok fő forrásai?

Helyes! Helytelen!

Mely csoportok tartoznak a zsírban oldódó vitaminok közé?

Helyes! Helytelen!

Milyen betegséget okozhat a D-vitamin hiánya?

Helyes! Helytelen!

Ki volt az, aki felfedezte a vitaminokat?

Helyes! Helytelen!

Szent-Györgyi Albert neve melyik vitamin feltalálásához fűződik?

Helyes! Helytelen!

Szent-Györgyi Albert neve remélhetőleg mindenkinek eszébe jut, ha a C-vitaminról van szó, hiszen ő az, aki 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott, mert a C-vitamin biológiai hatásait tanulmányozta.

Mi a vízben oldódó vitaminok legfontosabb tulajdonsága?

Helyes! Helytelen!

A zsírban oldódó vitaminok raktározódnak el a májban és zsírszövetekben, így oda kell figyelni a pontos adagolásra.

Mi a B5-vitamin kémiai megnevezése?

Helyes! Helytelen!

Az alábbiak közül melyikben található a legtöbb C-vitamin?

Helyes! Helytelen!

A fekete ribizli kb. 3x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék! Míg 100 g gyümölcsre 130-170 mg jut, addig ugyanennyi narancsban kb. 50 mg található.

Ha azt mondjuk, hogy retinol, akkor azt melyik vitaminhoz társítanád?

Helyes! Helytelen!

Táplálkozástudomány kvíz: Mennyi ismereted van a vitaminokról? Sikerül elérni a 8/10 eredményt?

Share your Results:

Kérdések

Tárgy: A B5-vitamin kémiai elnevezése Helyes válasz: Pantoténsav Érdekesség: A neve a görög “panthos” szóból ered, ami azt jelenti: “mindenhonnan”. Ez találó, mivel szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, így hiánya ritkán fordul elő.

Tárgy: A retinol másik neve Helyes válasz: A-vitamin Érdekesség: A retinol elengedhetetlen a látáshoz, különösen a szürkületi látáshoz. A rodopszin nevű fényérzékeny pigment alkotórésze, amely a retinában (ideghártyában) található – innen ered a neve is.

Tárgy: C-vitaminban leggazdagabb gyümölcs a felsoroltak közül Helyes válasz: Fekete ribizli Érdekesség: A fekete ribizli igazi vitaminbomba: 100 grammja kb. 130-170 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyjából háromszorosa a narancs vagy a citrom vitamintartalmának.

Tárgy: A vitamin, amelynek túladagolása sárgás bőrt okozhat Helyes válasz: A-vitamin Érdekesség: A sárgás bőrszín (karotinémia) valójában az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak a túlzott bevitelétől alakulhat ki (pl. túl sok sárgarépa fogyasztása esetén). Bár ijesztő, általában ártalmatlan és a diéta módosításával elmúlik.

Tárgy: Zsírban oldódó vitaminok csoportja Helyes válasz: A-, D-, E-, F-, K-vitamin Érdekesség: Ezeket a vitaminokat a szervezet képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban (szemben a vízben oldódókkal), ezért túlzott bevitelük akár toxikus is lehet, mivel nem ürülnek ki olyan gyorsan. A közismert “DEKA” betűszó segít a megjegyzésükben.

Tárgy: A vízben oldódó vitaminok fő tulajdonsága Helyes válasz: Gyorsan ürülnek, nem raktározódnak, napi pótlásuk szükséges Érdekesség: Mivel a vizelettel távoznak, nehéz őket túladagolni, viszont a hiánytünetek is hamarabb jelentkezhetnek, ha nem fogyasztunk belőlük rendszeresen (pl. C- és B-vitaminok).

Tárgy: A vitaminok felfedezője (és a név megalkotója) Helyes válasz: Casimir Funk Érdekesség: A lengyel biokémikus 1912-ben alkotta meg a “vitamine” szót a latin vita (élet) és amine (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból, mert azt hitte, minden vitamin amin. Bár később kiderült, hogy nem mind azok, a név megmaradt (az ‘e’ betű elhagyásával az angolban).

Tárgy: Szent-Györgyi Albert és a vitaminok Helyes válasz: C-vitamin Érdekesség: Szent-Györgyi a szegedi paprikából vonta ki először nagy mennyiségben a C-vitamint (aszkorbinsavat). 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért, különösen a C-vitamin vonatkozásában.

Tárgy: Az E-vitamin fő természetes forrásai Helyes válasz: Növényi olajok (napraforgó, búzacsíra, tökmag) Érdekesség: Az E-vitamin (tokoferol) erős antioxidáns, amely védi a sejtmembránokat a káros szabad gyököktől. A “szépség vitaminjának” is nevezik, mert lassítja a bőr öregedését.

Tárgy: A D-vitamin hiánybetegsége Helyes válasz: Angolkór Érdekesség: Az angolkór (rachitis) a csontok ellágyulásával és deformálódásával jár. A neve onnan ered, hogy az ipari forradalom idején a füstös, napfényhiányos angol nagyvárosokban tömegesen betegedtek meg a gyerekek.

GYIK

Mennyi idő alatt tölthető ki a táplálkozástudományi kvíz? Ez a kvíz 10 érdekes kérdésből áll az egészséges életmód és a vitaminok világából. A kitöltése nem vesz igénybe többet 2-3 percnél, de rengeteg hasznos információval gazdagodhatsz közben.

Milyen ételekben van a legtöbb C-vitamin? Sokan a citrusfélékre tippelnek, de a hazai gyümölcsök közül a fekete ribizli, a csipkebogyó és a homoktövis is jóval több C-vitamint tartalmaz. A zöldségek közül a paprika és a brokkoli is kiváló forrás.

Nehéznek számít ez a vitaminos kvíz? A kérdések közepes nehézségűek. Vannak köztük közismert tények (mint Szent-Györgyi Albert felfedezése), de kémiai elnevezésekre vonatkozó kérdések is, amelyek próbára tehetik a tudásodat. A 8/10-es eredmény ezen a kvízen már kifejezetten jónak számít.

Mi a különbség a vízben és a zsírban oldódó vitaminok között? A legfőbb különbség a raktározásban van. A zsírban oldódókat (A, D, E, K) a szervezet képes elraktározni, így ritkábban kell pótolni őket, de könnyebb túladagolni. A vízben oldódóak (B, C) gyorsan kiürülnek, így naponta szükséges a bevitelük.

Miért érdemes kitölteni ezt az egészségügyi kvízt? Mert az egészségünk megőrzése a tudatosságnál kezdődik. Ez a kvíz segít rendszerezni a tudásodat a vitaminokról, és rávilágít arra, mely ételeket érdemes gyakrabban fogyasztanod a hiánybetegségek megelőzése érdekében.

Okozhat-e bajt a vitaminok túladagolása? Igen, főleg a zsírban oldódó vitaminoknál. A túl sok A-vitamin például májkárosodást, bőrtüneteket és fejfájást okozhat. Ezért fontos, hogy étrend-kiegészítők szedése előtt tájékozódjunk, vagy töltsünk ki egy tudásfelmérő tesztet.

Judit

Judit vagyok, a Keresztlabda kvízszerzője. A fejemben mindig új kérdések cikáznak, és imádom a legérdekesebb tényeket izgalmas feladványokká formálni. Legyen szó általános műveltségről vagy tematikus tesztekről, minden egyes kvízemet azzal a céllal írom, hogy szórakoztató kihívást nyújtsak. Remélem, a kérdéseim neked is szereznek néhány vidám percet és sikerélményt!