Gasztro kvíz: Felismered a fura nevű ételeket? Csak az igazi ínyenceknek sikerül mind!
Ha szereted a finom ételeket, most igazán próbára teheted magad! Ebben a kvízben olyan különleges és sokszor furcsán hangzó ételek nevei várnak rád, amiket talán már hallottál, de nem biztos, hogy tudod, pontosan mit is jelentenek. Tahini, nyújtott vakarcs, cicege – ismerősen csengenek? Egyik közel-keleti, a másik igazi falusi különlegesség, de vajon el tudod találni, melyik micsoda?
A gasztronómia tele van elfeledett vagy távoli országokból érkező finomságokkal, amelyek mind-mind egy-egy kultúra ízvilágát hozzák el nekünk. Ez a játék nemcsak a tudásodat teszi próbára, hanem egy kis ízutazásra is hív – talán még új kedvenc ételt is találsz közben. Kiderül, hogy igazi gasztrozseni vagy, vagy inkább csak a klasszikus rántott hús világában mozogsz otthonosan? Csak egy módon tudhatod meg: töltsd ki a kvízt!
Ha szereted a gasztro-játékokat, kvízeket várunk a Facebook csoportunkban, ahol naponta új ínycsiklandó fejtörőkkel találkozol. Nézz körül a további tudáspróba játékaink között, és iratkozz fel a Keresztlabda YouTube csatornájára, ahol a legfrissebb kvízekkel és kulináris érdekességekkel várunk!

Mi az a nyújtott vakarcs?
Mi a garum?
Mi a cicege legfőbb alapanyaga?
Mi az escamole?
Mi a tahini?
Melyik város híres a malaclábszár-rizottóról?
Mi a durián?
Mi a casu marzu?
Share your Results:
Kérdések
Tárgy: Tahini jelentése, Helyes válasz: Szezámmagkrém, Érdekesség: A tahini a közel-keleti konyha alapja, hummuszban és halvában is gyakran ott van.
Tárgy: Malaclábszár-rizottó „híres városa”, Helyes válasz: Montreal, Érdekesség: Montrealra sok gasztro-lista úgy hivatkozik, mint kaja-turistaparadicsomra, a malaclábszár-rizottót is emiatt emlegetik.
Tárgy: Escamole micsoda, Helyes válasz: Mexikói kaviár, a fekete Liometopum óriáshangya tojásai, Érdekesség: Az escamole-t „mexikói kaviárként” szokták emlegetni, mert krémes, diós ízűnek írják le, és igazi különlegességnek számít.
Tárgy: Durián micsoda, Helyes válasz: Délkelet-ázsiai gyümölcs, Érdekesség: A duriánt sok helyen a világ „legbüdösebb gyümölcseként” emlegetik, ezért több ázsiai hotelben és tömegközlekedésen tiltják.
Tárgy: Cicege alapanyaga, Helyes válasz: Krumpli, Érdekesség: A cicege egy klasszikus magyar „szegényétel”, sok helyen tócsni, lapcsánka vagy cicedli néven fut, a lényeg ugyanaz, reszelt krumpli, egyszerűen, olcsón, laktatóan.
Tárgy: Garum micsoda, Helyes válasz: Az ókori Rómában használt erjesztett halszósz, Érdekesség: A garum a rómaiak „ízfokozója” volt, kicsit úgy működött, mint ma a halszósz Délkelet-Ázsiában.
Tárgy: Nyújtott vakarcs jelentése, Helyes válasz: Sós rétes, Érdekesség: A nyújtott vagy hajtott „vakarcs” név több vidéken rétes jellegű, sós, réteges tésztát takar, igazi házi, falusi klasszikus.
Tárgy: Casu marzu micsoda, Helyes válasz: Rohasztott sajt, amit a sajtlégy lárvái tesznek krémes állagúvá, Érdekesség: Szardíniához kötik, és azért hírhedt, mert a lárvák fermentálják tovább a sajtot, ettől lesz extrém krémes és nagyon megosztó.
GYIK
Mi ez a gasztro kvíz? Ez egy 8 kérdéses kvíz különleges ételekről, alapanyagokról és furcsa gasztro fogalmakról.
Hány kérdés van benne? Összesen 8 kérdés, mindegyiknél 3 válaszlehetőséggel.
Kinek való ez a kvíz? Annak, aki szereti a gasztro érdekességeket, és imádja az olyan kérdéseket, hogy „ez micsoda egyáltalán?”.
Nehéz a gasztro kvíz? Közepes, mert több kérdésnél nem a „kedvenc kajád”, hanem a definíció számít, és azon csúszik el az ember.
Miért van benne ennyi különleges étel? Mert ettől izgalmas, az escamole, a garum vagy a casu marzu pont azok a szavak, amikre ránézel és azt mondod, na jó, ezt tudni akarom.
Mit jelent, ha 4–5 jó válaszom lett a kvízben? Jó alap, csak pár „világkonyha” fogalom még hiányzik, egy újrapróbánál simán feljebb mész.
Mit jelent, ha 7–8 jó válaszom lett? Nagyon erős, vagy tényleg sokat olvasol gasztróról, vagy volt már pár bevállalós kóstolásod, és látszik.
Útmutató
Ha valaha rákerestél már arra, hogy „mi az a tahini”, vagy csak néztél egy étlapot és azt érezted, hogy oké, ezt most vagy tudom, vagy úgy teszek, mintha tudnám, akkor ez a gasztro kvíz pont neked való. Ez egy rövid, 8 kérdéses játék, tele olyan fogalmakkal és ételekkel, amik egyszerre ismerősek és totál gyanúsak, pont ezért szórakoztatóak. Nyisd meg a kvízt, nézd meg a kérdést, és válassz a három opció közül, ne gondold túl, az első megérzés gyakran betalál. Haladj végig a kérdéseken, a végén pedig rögtön látod az eredményedet, és azt is érzed, melyik volt az a két szó, amin legközelebb már biztos nem csúszol el. Ha az escamole vagy a casu marzu most még csak furcsa hangzású rejtély, egy újrapróba után már simán te leszel az, aki a társaságban odaszúrja, hogy „ja, az az a bizonyos…” és mindenki néz rád, hogy honnan tudod. A legjobb rész az, hogy ez a kvíz pár perc, mégis ad egy csomó apró, mesélhető érdekességet, amit Google Discover is szeret, mert könnyű rá rákattintani, gyors élmény, és marad utána valami a fejedben.