Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A vantablack a legsötétebb anyag a világon, avagy még a feketénél is feketébb

A világ legsötétebb anyagaként tartják számon a Vantablacket, melyet még a brit Surrey NanoSystems fejlesztett ki, a NASA után szabadon. A Vantablack függőlegesen álló nanoméretű szénszálak sokaságából épül fel, innen ered a név is ’vertically aligned nanotube arrays’. Ez a nanoanyag-szerkezet gyakorlatilag  elnyeli a beeső fény 99,965%-át a látható spektrumban. Összehasonlításképpen, még a legsötétebb fekete festék is visszaveri a fény 4%-át. A Vantablack esetében azonban nem egy színről van szó, hanem sokkal inkább egy anyagról, melyet megvásárolni egyenesen lehetetlen.

napi érdekességek

Az anyagot eredetileg repülőgép- és űrtechnológiai célokhoz szánták, de azóta számos más alkalmazása is megjelent, kezdve az építészettől a filmezésen át egészen a luxuscikkek pl. órák, ékszerek megjelenésének felturbózásáig. Az ily módon megfestett bevonatok pedig nem csak szuperfeketék, de még az elmét is becsapják. Mivel egyenletes fényelnyelést biztosítanak szinte minden látószögből, így a visszaverődő fény hiányában az emberi szem nem képes érzékelni a mélységet és magasságot.  A kívülről szemlélők gyakran úgy írják le, amit látnak, mint valami kétdimenziós tárgyat vagy sokkal inkább fekete lyukat, aminek se eleje, se vége. 

Egyéb érdekességek, hogy a Surrey NanoSystems nemrég szövetkezett a BMW-vel, és egy hajmeresztő ötlettel álltak elő. Innentől kezdve a „sima” fekete színben pompázó járművek elbújhatnak a BMW X6 Vantablack VBx2 bevonatával megfestett autók mellett. Természetesen a projekt megvalósítása során azért észnél voltak a tervezők, és az eredetihez képest az anyagot már 1% fényvisszaverő-képességgel vittek fel a verdára – hát azért mi még így sem szívesen találkoznánk vele össze az utcán éjszaka. Nézd meg, hogy fest!

További napi érdekességek.