Napi Érdekességek

Vajon lehetséges egy ekkora templomot csupán két évtized alatt megfaragni? – Tudástár

A Kailasa templom Indiában, egész pontosan az Ellóriai-barlangrendszer részeként látott napvilágot. Egyike annak a 34 barlangszentélynek, ami valamikor még a 8. században készülhetett el. 

Kailasa templom tudástár
Kailasa templom – Tudástár

Meghökkentő érdekesség, hogy a Kailasa templomot egyetlen óriási kőtömbből faragták meg – méghozzá fentről lefelé kivésve. A nagyjából 33 méter magas megalitikus építmény kétségkívül az indiai mesteremberek szakértelmét igazolja. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak egy szimpla templomot hoztak létre, de egy egész komplexumot. Találhatók benne folyosók, oszlopok, tornyok, és még hindu isteneket ábrázoló szobrok is. A főépület alját például kőelefántok fogják közre, és az aprólékosan díszített templom fala telis-tele van írva olyan szkriptekkel, amelyek fordítása még várat magára.

Tovább bonyolítja a rejtélyt, hogy a hatalmas szentély készítésekor 400 ezer tonna sziklát távolítottak el a mesteremberek, és csupán 18 év kellett, hogy végezzenek vele. Ez a tempó még a mai legkorszerűbb munkagépek bevetésével is lehetetlen küldetésnek tűnik, nemhogy az akkori szerény szerszámkészlettel. A becslések szerint kalapácsokkal, vésőkkel és csákányokkal ez több 100 évbe került volna.

Habár a szakembereknek még nem sikerült feltárni a műalkotás teljes eredetét, egy romantikus esemény azért megbújik a barlangtemplom története mögött. A legenda szerint a templomot a legnagyobb hindu isten, Siva tiszteletére emelték. I. Krisna ezzel a nemes ajándékkal próbált kedveskedni Sivának, hogy megmentse felesége életét a betegségétől.