Manchester CityReal Madrid

Rodrygo, Jesus, Richarlison – brazil fenoménok

Január 22-én volt kerek 1 esztendeje, hogy elindult a Foci Java. Születésnapi témaként a brazilokat „szolgáljuk föl”, s azon belül is a folytonosan termelődő ifjoncokkal foglalkozunk, akikre nagy szüksége lehet majd a Selecaonak, ha ismét elszeretné foglalni méltó helyét a világfutball térképén. Ezen hat brazil ék közül még senki sincs olyan szinten, mint például a klasszis (brazil) Ronaldo, de hamarosan hasonlóan fontos tagjai lehetnek klubcsapataiknak és hazájuknak, mint a brazil óriás csillag volt egykoron. Jöjjön hát – minden bizonnyal – Brazília öt legtehetségesebb kilencese! Rodrygo, Richarlison…

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Éverton

A Grémio féltve őrzött kincsével nyáron ismerkedhetett meg igazán a világ, hála a Copa América-n nyújtott szemkápráztató teljesítményének. A tornán 5 gólban vállalt szerepet, s az egyik legjobbja volt az aranyig jutó brazil gárdának. Arról már nem is beszélve, hogy a három szerzett góljával ő lett a torna gólkirálya. De nem egy röpke félévnyi kiváló produkció miatt került be a nemzeti csapatba, már 2016-ban is remek évnek örvendett: ekkor épült be igazán a Grémio támadószekciójába. Egy évvel később 32 Série A-meccs alatt  (brazil első osztály) 8 alkalommal lőtt gólt, s ötször szolgálta ki társait.

Vele együtt csapata sem tétlenkedett: Renato Gaúcho edzővel sikerült kilépniük a gyengébbre végződött szezonok árnyékából, ezt az is igazolja, hogy a brazil mester az elmúlt években masszív, top 4-es csapatot faragott fiaiból. Megnyerték 2017-ben a Copa Libertadorest, 1 szezonnal később pedig a Recopa Sudamericana-serleg is a Grémio vitrinjében landolt. Éverton (becsületes nevén Éverton Sousa Soáres) ekkor még eléggé a „zöldfülű” kategóriába tartozott, de a 2018-19-es esztendőben jött a nagy bumm, s hirtelen a brazil liga legjobb és legkeresettebb üstökösei közt lelte magát. A cselek királya jelenleg 23 évesen remek korban van ahhoz, hogy eligazoljon Európába, úgy legalább a topfutball védői is érezhetnék, milyen nehéz dolga van a Série A hátvédjeinek.

Joelinton

Az Aliancán született támadó közel sem olyan univerzális, akár Éverton, viszont legalább annyira hasznos. Fizikumából eredő remekbe szabott fejelései és a rögzített lehetőségeknél való ténykedése nagyon keményen letudják fárasztani az ellenséges bekkeket. Pontosan ez az, ami a futball öldökléséből megélő Newcastle Unitednak és Steve Bruce-nak kell. Megint egy minőségi Hoffeinheim-áru, bár Angliában még nem talált magára az 1 méter 86 centis csatár, biztosan befog indulni, már akkor is, ha a németországi időszakát vizsgáljuk. Tipikusan az a fajta játékos, aki egyetlen egy dolgot vár, mégpedig, hogy kapjon egy passzt – onnantól már gyerekjáték.

Roppant harcias, nehéz ellenfél, erre a németek 2015-ben jöttek rá, ekkor szerződtették a nagyjából 2 millás játékost. Rapid Wien adott 2 évig ideiglenes otthont a spílernek, tavaly pedig megtörtént egy szinte lehetetlennek tűnő virágzás Joelinton karrierjében. Első hivatalos Hoffeinheim-szezonja alatt a kreatív alakulatban megtáltosodott: 7 gólpassz, 7 gól 28 meccsen. Hiába remekelt, csapatának nem annyira sikerült ez az év, ami egyáltalán nem a brazilon múlott. Egyedülálló mutatóira felfigyelt a Newcastle, a Szarkák 44 (!) millió euróért cserébe megszerezték a játékjogát; tulajdonképp 1 idény elégnek bizonyult ahhoz, hogy bejátssza magát a földkerekség talán legnagyobb ligájába. Egyébiránt Tite kezei alatt immáron négyszer ölthette föl a címeres mezt. 

Gabriel Jesus

Guardiola első idényében érkezett az Etihadba, a brazil fiút még nyáron vásárolta meg a kétszeres angol bajnok edző, de véglegesen télen csatlakozott az égszínkékekhez. A Palemirasnál pazar idényt hagyott maga mögött, s végül egyetlen egy dolog döntött a City és a többi csapat között: maga Guardiola. Tudhatta, nem lesz sétagalopp falathoz jutni az asztalnál Sergio Agüero mellett, ráadásul akkor még épphogy volt 20, ám bebizonyította, hogy igenis képes lesz a feladatra. Elsőre úgy tűnt, a beilleszkedéssel nem lesz gondja. A legelső európai (fél)szezonjában 10 párharcon lépett pályára a Premier League-ben, ezeken 11 találatban vagy ő juttatta a kapuba a játékszert, vagy a gól előtti passz fűződött Gabriel nevéhez.

Akármelyik dél-amerikai tehetség megirigyelné az ilyesfajta kezdést egy európai topligában. Egy szezonra rá csak úgy szaporodtak a brazil vetélytársai, a City egyre erősebb lett. Azonban fittyet hányt mindezekre, s azért így is összejöttek neki a gólok – nehezítésképpen majdnem egy hónapnyi kényszerpihenő jutott neki, valamint pusztán néhány alkalommal lehetett egészen a hármas sípszóig a gyepen. A bajnoki cím utáni szezonban kezdte egyre többször igazolni, nem hiába figyelgette őt a manchesteri alakulat.

Aztán most még magasabb fokra kapcsolt, rengetegszer zörgette meg a hálót – ja, és persze ott van még az az 5 assziszt. A teljes képhez hozzá kell ragasztani: a Selecaoban 39-szer volt a pályán, ezen randevúkon a kis labda 18 esetben is a neve mellé került, továbbá a Copa Américán is nagyot focizott. A Man. City új Agüeroja lehet.

Richarlison 

Marco Silva először a Watfordnál dolgozott együtt a brazillal, nem mellesleg a portugál maga szerződtette a Fluminese csapatától. Silva 2017 nyarán ült le a kispadra, az edző pedig nem tétovázott: amíg ő volt a szakvezető (26 meccs erejéig) Richarlison kivétel nélkül játszott a PL-találkozókon. A Darazsak a kelleténél azonban gyengébb eredményeket értek el, így Marco Silva távozott a klubtól, de Richarlison Javi Garcia kezei alatt is folyamatosan fölhúzta csapat dresszét. Ha ránézünk a statisztikákra, láthatjuk, a szélső csak Marco Silva kezei alatt volt benne gólokban. Véletlen lenne? Nem valószínű. Ahogyan az sem a sors véletlenszerű műve, hogy Silva magához vitte a borzasztóan agilis szélsőt új klubjához, az Evertonhoz.

És itt aztán minden beindult: 2 emlékezetes és fenomenális góllal debütált a liverpooliaknál a Wolverhampton otthonában. Védőit minden párharc alkalmából arra bolondította, amerre csak kedve szottyant, cseleiből pedig egy vaskos könyvet simán lehetne írni. Szépen lassan az Everton egyik legszórakoztatóbb és legjobb támadójává nőtte ki magát. Brazília válogatottjába is többször sikeresen behívták, mint ahogyan a Copa América-keretbe, a válogatás közvetítését otthon nézte az egész famíliával együtt. Annak ellenére, hogy sokan már a „világsztár” kategóriába sorolják, sosem volt egy felvágós típus, a pályán szintén becsületesen szokta tenni a dolgát. Nagyon sokoldalú, egyértelműen klubja sztárja.

Rodrygo

Bár igaz, hogy Rodrygo nem egy klasszikus csatár, de listánkon mindenképp meg kell említeni, ugyanis lehetséges, hogy a Real Madrid majd hosszú évekig a brazil góljaiból fog megélni. A Santos számos nagy tehetséget adott már a világfutballnak – gondoljunk csak az ex-barcás Neymarra -, innét került ki Rodrygo is. Nagyot fordult a világ a mindössze 19 éves sráccal fél év leforgása alatt: elég hamar fölkapottá vált a Real Madridnál, a Galaktikusok új üdvöskéje valóban nagyon bekezdett – és még csak fél éve van Európában!

Nem zsákbamacskát igazoltak a spanyolok, hiszen már Brazíliában is alkotott egy s mást; Zidane megbízik a brazilban, kapja is szép számban az esélyeket Rodrygo, s tapasztalat szerzés terén sem áll rosszul. Eddigi 21 Real-meccsén seregnyi megnyert 1 az 1 elleni szituációt biggyeszthetünk a neve mellé. Gólok tekintetében viszont kétség sem fér hozzá, a Bajnokok Ligájában megy neki a legpompásabban. A Galatasaray elleni hazai megmérettetés soha nem fog kirepülni az emlékezetéből: Rodrygo megszerezte élete első mesterhármasát új kenyéradójánál. Azzal meg csak fokozta mindezt, hogy egy asszisztot szintén kiosztott. Kivételes tehetség, de csakis 1-2 futball-esztendő elteltével lesz világos, tényleg a világ egyik sztárját láthatjuk majd egyszer a személyében – reméljük, így lesz!

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Getty Images


Foci Java

https://focijava.hu