Tottenham: valóban Mourinho a megváltó?

Tegnap este bombaként robbant a hír a Wales – Magyar meccs alatt, hogy a Tottenham elküldte Pochettinot és edzői stábjának nagy részét. Azonnal beindultak a találgatások, amik nagy részt José Mourinhot említették, mint biztos befutót. Nem tévedtek, hajnali 1 körül hivatalosan is bejelentette a klub a portugál edző érkezését.

Nem véletlen az időzítés, hiszen szerdán térnek vissza a játékosok a válogatott szünetből, így vagy most történik meg az edzőváltás, vagy várnak vele télig.

A Tottenham borzalmasan kezdte a szezont, jelenleg a 14. helyen állnak. Ez alapján érthető az edző váltás, bár sokkal komplexebb a probléma a csapatnál, de valóban ez volt a leggyorsabb megoldás. A kerethez csak januárban lehetett volna hozzányúlni, ha van esze a vezetőségnek, akkor most egy utolsó másfél hónapot kapnak a játékosok bebizonyítani, hogy van helyük a Tottenhamnél.

 

A hírek szerint a játékosok keze jelentősen benne volt ebben a kirúgásban, bár Mauricio Pochettino öt és fél év alatt egy Bajnokok Ligája döntős csapatot épített. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy elit edzőnek számít, még akkor is, ha a trófeáihoz nem kell túl nagy papír dobozt keresnie az irodája összepakolásánál.

A Tottenham közeli források szerint a játékosokkal megromlott a kapcsolata. A csapatnak nem tetszett a kemény munka, a hatalmas elvárások. Most megkapták Mourinhot…

Mourinho 2017-ben nyilatkozta, Manchester United edzőként: “Van még egy csapat, akiknek a munkáját nagyra értékelem: a Tottenham… Megtartottak mindenkit akit akartak. Ott maradt Dele Alli, Kane és Alderweireld, ahogy Eric Dier is.”

Azért is emeltem ki ezt a nyilatkozat részletet, mert a Tottenham kerete valóban illik a játékához. Igazi busz alapanyag. Van egy összeszokott, rutinos védelme, rendkívül gyors szélsőkkel, vagy ott is használható játékosokkal, mint Moura, Dele Alli, Son és ott van Kane, aki szintén fel tud érni ezekhez az akciókhoz és hidegvérűen befejezni.

Az elvárások nem lesznek annyira magasan, mint a Unitednél. Itt nem egy Sir Alex Ferguson által magasra tett lécet kell megugorni, a szurkolóknak nem lesz “büdös” a busz kipufogója, ha jönnek a győzelmek és sikerek. Nem kell szépen, közösség szórakoztatóan játszania, nyugodtan adhatja önmagát.

Januárban pedig lesz pénz a keret változtatásra. A tegnapi döntéssel biztosak lehetünk benne, hogy lezárult egy korszak. José Mourinho nem fog évekig, türelmesen építgetni egy keretet, Ő nem fogja csendben tűrni, hogy nem igazolhat, miközben Levy Dagobert bácsit játszik a széfben.

Mauricio Pochettino összesen nettó 109 Millió Fontot költött játékosok igazolására az 5 és fél éve alatt. Ezt az összeget 2018-ban, kis túlzással 12 hét alatt elköltötte Mourinho.

Bontsuk ketté a sztorit. Nézzük onnantól a dolgokat, hogy a Spurs edző nélkül van. Az elérhető egyik legjobb angliai tapasztalattal rendelkező Mourinhot nevezték ki. Igazából ez egy érthető, szakmailag védhető döntés. A portugál edző utolsó Unitedes éveiben már látszott, hogy Mojoja kissé megkopott. Itt a kérdés az lesz, hogy ezt a hosszabb pihenő alatt sikerült-e feltöltenie? Érdekes lesz és biztos nem fogunk unatkozni.

Nézzük a történet elejét, Pochettino kirúgását. Ilyen fokú tiszteletlenséget, azzal az edzővel szemben, aki felemelte a klubot, ritkán látni a modern labdarúgásban. Egyszerűen nem tisztességes, a májusban még Bajnokok Ligája döntőbe jutó edzőt elküldeni pár rosszabb eredmény után.
Sokkal jobb lett volna, ha a vezetőség korábban kimondja, gáz van kedves Pochettino, kapsz egy átigazolási időszakot helyre tenni a csapatot és ha nem sikerül, akkor repülsz. De így? Tényleg gratulálok, óriásit esett a szememben a Tottenham, még ha valószínűleg Őket ez nem is érdekli.

Az őrült és zseni között a sikeresség a különbség. Levy döntéséről majd az idő megmondja melyik kategóriába tartozik.