Apák árnyékában- azaz az alma néha messze gurult a fájától

Mindannyian ismerünk, fejből tudunk sorolni olyan családokat, ahol a szülők, vagy legalábbis az egyik szülő élsportoló, aztán az utód is őse nyomdmokaiba lép. Néha legendákat adva ezzel a sportvilágnak, máskor csalódást okozva. Ez utóbbi esetre kerestem néhány példát a futball korai történelméből, híres papákról és kevésbé sikeres fiaikról.

Jairzinho és Jair Ventura

Unbank

Jairzinho, azaz az idősebb Jair Ventura Filho a brazilok számára, és a legelvetemültebb sportlexikonokat bújó rajongók számára ismerősen csengő név. Pelé válogatottbéli csapattársa, aki az 1970-es világbajnokság Selecaojának legendája: ezen a tornán a csapat hat mérkőzést játszott, és Jairzinho mind a hat alkalommal gólt szerzett, beleértve a döntőt is.

Jairzinho anno (Kép: Wikipédia)

1944 december 25-én született Rio de Janeiroban az afrikai származású brazil középpályás. Főként hazájában, a Botafogo csapatában játszott, itt is nevelkedett. 1959-től 1974-ig volt a klub játékosa, majd 1974-ben egy évre az Olympique de Marseille csapatához szerződött. Ez alatt a rövid idő alatt 18 mérkőzésen 9 találatot szerzett.

A legenda ma (Kép: The Sun)

 

Hazájának válogatottjában 1964 és 1982 (!) között volt kerettag. Ezalatt 81 mérkőzésen lépett pályára és 33 gól szerzett, ami Pelé árnyékában és középpályásként is szép teljesítmény.

https://youtu.be/zfu9gx2Er1U
Egy kis Jairzinho varázslat

Fia, Jair Ventura 1979 február 19-én született szintén Rio de Janeiroban. Mint játékos, 1999 és 2006 között szerepel a Transzfermarkt adatai alapján, ezután edzőnek állt inkább. Csatár poszton játszott 1999-2000-ben a Santos együttesénél, ezután csak másodosztályú klubok tagjai között szerepel.

De edzőként se tud megmaradni hosszabb időre sehol. Hiába a Jairzinho Jr becenév, nem tudott soha a papája árnyékából kikerülni, és soha nem sikerült hozzá hasonló sikereket elérnie. 2009 és 2012 között asszisztens volt a Botafogo együttesénél, majd ideiglenes tréner volt, és egy alkalommal 2014-ben rábízták néhány hónapra az U17-es Selecao irányítását. Renegát trénerként él hazája sportrajongóinak a köztudatában: Botafogo-Santos- Corinthians háromszögelt az utóbbi években.

Jair Ventura (Kép: Gazetta Esportiva)

Utoljára a hírekben mint Rodrygo Goes ex-trénere nyilatkozott, talán így próbálva a figyelmet magára irányítani, hiszen jelenleg nincs szerződése. Édesapja ma is szeretett futball legendája a braziloknak, ahol ugye a foci maga a nemzeti öntudat. Fiának sajnosl ez a pálya nem hozott sok babért, talán egyszer edzőként beérik. Hiszen semmi máshoz nem ért…

Nils Gunnar Nordalh és Thomas

Ugorjunk kicsit előbbre az időben, az 1930-as, 1940-es évek Svédországába. A Gunnar család labdarúgó klán volt a múlt évszázadban. Nils Gunnar Nordahl és testvérei, Bertil és Knut mindhárman élvonalbeli labdarúgók voltak, de a legnagyobb sikereket Nils Gunnar Nordahl érte el.

Gunnar Nordahl (Kép:Wikipédia)

Gunnar Nordahl 1921 október 19-én született Hörneforsban. 1937 és 1949 között a svéd élvonalbeli csapatokban szerepelt, majd az áttörést az Ac Milan-hoz való szerződése hozta el. 1949 és 1956 között az olasz csapat 257 mérkőzésén 210 találtot jegyzett a támadó középpályás. Majd az AS Roma együtteséhez került, 1942 és 1948 között, noha itt csupán 34 meccset játszott, és csak 15 találatot ért el. De.

A svédek válogatottjában szintén 1942 és 1948 között játszott, ahol 33 mérkőzésen 43 gólt lőtt, valamint 1948-ban megnyerték az olimpiát is. Négyszer lett svéd gólkirály, elnyerte hazájában a Guldbollen díjat (ez az Aranylabdának felel meg körülbelül), és az olaszoknál is ötszörös gólkirályságig vitte.

1958-tól edzősködött, főleg olaszországi és svédországi kluboknál. 1980-ban visszavonult, és Oalszországban élt 1995-ben bekövetkezett haláláig.

Gunnar és Thomas (Kép: lotten.se)

Fia, Thomas Gunnar apjához és nagybátyaihoz hasonlóan labdarúgó lett. Az 1946 május 25-én született középpályás leginkább svéd klubok játékosa volt. Egy alkalommal igaz, hogy a Juventus szerződtette, de egyből kölcsön is adta az Anderlecht csapatának. Itt érte el legnagyobb sikerét, belga bajnok lehetett az 1967/68-as szezonban. Ennek a kölcsönnek az okát a peoplepill.com oldalán talaltam meg, se a Wikipédi, se más cikkek nem említik:

“Nem sokkal azután, hogy Nordahl aláírta a szerződést, a Serie A tilalmat adott ki, amely megtiltotta az összes klub számára, hogy külföldi játékosokat vonjon be. Nordahl szerződést kötött a Juventus-szal, de e tiltás miatt nem tudott játszani. Ez arra kényszerítette a Juventust, hogy kölcsön adja őt az RSC Anderlechtnek. Nordahl három évig (1971) maradt Anderlechtben. E három év után a Juventussal kötött szerződés véget ért és a tilalmat még mindig nem szüntették meg. Nordahl anélkül hagyta el a klubot, hogy meccset játszott volna nekik, és visszatért korábbi Örebro klubjába.”

Thomas Nordahl portré és meccskép (Kép: Laget.se)

Válogatottként 1967 és 1975 között csupán 15 meccsen játszott, mindösszesen 5 gólt szerezve. Pályafutása során 252 meccsen összesen 106 gólt jegyez. Ő is edző lett, utolsó adat a Transzfermark szerint, hogy a Forward csapatánál tréner 1995-ig a Norrköpping csapatánál. Később televíziós futballszakértőként tevékenykedett a mára 73 éves, visszavonult játékos.

Tökeletesen beszéli az olasz nyelvet, hiszen Roma-ban és Milano-ban nőtt fel. A San Siro-ban 2006-ban. (Kép: gp.se)

Egy kapuslegenda: Peter Shilton és Sam

Peter Shilton a Brit Birodalom Tisztje, 125-szörös angol válogatott kapus. 1949 január 18-án született Nottingham-ben, és egész pályafutását angol klubok kötelékében töltötte. A teljesség igénye nélkül néhány ismertebb csapat, ahol a hálót védte: a Leicester City, a Stoke City, a Nottingham Forest, a Southampton, a West Ham United…

Peter Shilton és Gordon Banks egy korabeli fotón (Kép: Evening Standard)

Anno 10 évesen került az iskolája csapatába, majd a helyi futballcsapat tagja lett. Gordon Banks fedezte fel, vitte a Leicester City edzésére. Olyan tehetségesnek mutatkozott, hogy 16 évesen már a felnőtt csapat tagja lett.

Peter Shilton ma ( Kép: MN2S)

1968-tól az angolok U23-as váligatottjának kapusa, majd 1970-től már a felnőtt keret tagja. A válogatottba még akkor is behívták, amikor a klub, ahol játszott, lecsúszott a másodosztályba. Legendás, hogy egy 1967-es mérkőzésen kirúgásból szerzett gólt.

Egy kis kapus show

Napjainkban sem felejtik el a ma 70 éves legendát: az angolok válogatottja éppen az 1000.mérkőzését játszotta november 14-én, és bizony Peter Shilton volt a mérkőzés díszvendége, mint a mai napig a legtöbb válogatottságig eljutó játékos. A félidőben köszöntötte a Wembley Stadion közönsége a legendát, és ünnepelték a válogatottjukat.

Fia, Sam Shilton szintén labdarúgónak állt. Az 1978 július 21-én született fiú viszont a középpályán kezdte. Egy sérülést követően hátrébb lett helyezve, amin olyan sikeres volt, annyira jobban “feküdt” neki, hogy bal szélső védő maradt ezek után. És kizárólag csak másodosztályú kluboknál. Se a válogatottba, se az első osztályú csapatokba nem sikerült bejutnia . 2014-ben vonult vissza a labdarúgástól.

Sam Shilton, aki sose játszott a válogatottban (Kép:Wikipédia)

Nobby Stiles és John

Nobby, azaz Norbert Peter “Nobby” Stiles 1942 május 18-án született Manchester-ben, egy légiriadó idején a család pincéjében. Védekező középpályás, aki 1965-1970 között a válogatottnak is a tagja volt, azaz az 1966-os világbajnokság győztese.

VB döntő 1966

Klubszinten főleg a Manchester United játékosa volt, ott kezdett ifiként és felnőtt pályafutásának legjavát is ott töltötte. 311 mérkőzésen játszon a vörös mezben, 17 gólt szerzett. Levezetni a Middlesborugh majd a Preston Nord csapatához szegődött.

Korabeli kép Peter Stiles-ről. A korán kopaszodás volt a legkisebb gondja: elvesztette fogait és súlyosan rövidlátó is volt. (Kép:Wikipédia)

Az 1966-os világbajnokságon, Portugália ellen nyújtotta leg emlékezetesebb teljesítményét: mint védekező játékos a teljes mérkőzés alatt sikerült neki hatástalanítania a kor legnagyob portugál sztárját, Eusebio-t.

Ez különösen abban a tekintetben is nagy teljesítmény, hogy Stiles súlyosan rövidlátó volt, így erős kontaktlencsét viselt a mérkőzések során.

Visszavonulása után Stiles játékosedzőként dolgozott. 2007-ben beválasztották az Angol Labdarúgó-hírességek Csarnokába. Sajnos 2013-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála, majd 2016-ban saját maga állt a nyilvánosság elé, és mondta el: súlyos demenciával küzd.

Annyira leromlott az állapota, hogy az 1966-os világbajnoki győzelem 50.évfordulójára rendezett vacsorára se tudott elmenni. A BBC 2017-ben dokumentumfilmet forgatott róla, de a filmben sem szerepel már személyesen csak a korabeli felvételeken.

Fia, John Stiles 1964 május 6-án született szintén Manchesterben. Az ő pályafutása alig kezdődhetett el, máris véget is ért. A Leeds United csapatában is megforduló játékos egy súlyos sérülés miatt fel kellett adja profi karrierjét.

John Stiles a Leeds mezében, ritka kép, rövid karrier. (Kép:Leeds United FC History)

De John Stiles feltalálta magát, és új karrier építésébe kezdett: ma ismert komikus a szigetországban. Saját weboldalán már a bekezdőben megemlíti labdarúgó múltját ugyan, és persze a papájára is nagyon büszke.

.

John Stiles részt vett a Wisbech Business and Professional Men’s Club havi találkozóján. (Kép: DAVID HODGSON)

Twitter fiókján gyakran oszt meg apjáról és pályatársairól emlékeket. John saját YouTube csatornát is működtet. Ki tudja, a világ vesztett egy remek labdarúgót, vagy ha nem sérül le, akkor vesztett volna egy nagyszerű komikust? John élete mindenesetre a távolból jó, boldog és sikeres életnek tűnik, noha betegeskedő édesapja állapota természetesen aggasztja.

Nos, mint fentebb is olvashattuk, nem elég a nagy előd példája, és az se, ha valaki a futballpályán nő fel. Sőt, hiába a jó gének, a tehetség, ha nem párosul szorgalommal, tehetséggel, szerencsével, vagy ha közbejön egy sérülés. A sikerhez rengeteg minden kell összejöjjön, és még akkor sem garantált, hogy az út sima lesz. Nehéz egy híres papa árnyékában felnőni, az összehasonlítások súlyával a vállon élni és teljesíteni. Persze, vannak akiknek azért sikerül.

A cikk megírásához legfőképp a Wikipédia, az ESPN, a Daily Mail, a The Sun, és az alamy.com nyújtott segítséget. A kiemelt kép: Jairzinho 1975-ben Marseille-ben, Pinterest.