Az ősz rangadója jön a Premier League-ben!

Vasárnap Liverpool – Manchester City mérkőzéssel zárul a 12. forduló a Premier League-ben. A két csapat tavaly történelmi versenyfutásban végzett az első két helyen. Soha ilyen sok pontja még nem volt második helyezett csapatnak, mint a Mersey parti gárdának.

Ha kicsit sarkítva fogalmaznánk a tavalyi évben mindkét csapat azt a trófeát nyerte el, amire a másik vágyik igazán. A Liverpool immáron 30 éve nem volt bajnok hazájában, míg a Manchesteri kékek ugyan a bajnoki címeket szépen gyűjtik, de a nemzetközi sikerek váratnak magukra.

Klopp és Guardiola párharca a jelen labdarúgás legnagyobb edzői rivalizálása, az angol bajnokságban utoljára a Ferguson Wenger párharc volt ilyen, az európai bajnokságokban pedig Pep és Mourinho csatája. Ebből az edzői ütközetből sem hagyható ki a mindgame, azaz a pszihikai hadviselés, aminek a portugál a mestere, bár SAF sem volt kezdő kisiskolás, ha bírókre kellett nyomást tenni.

Változás a kommunikációban?

 

Az elmúlt hétvégéig mindkét edző maximális tisztelettel állt a rivális klubhoz és annak edzőjéhez is bármilyen nyilatkozatában. Érdekes megfigyelni, hogy a két együttes fájó pontjáról milyen óvatosan nyilatkoznak mind a ketten. Jürgen Klopp nem beszél a bajnoki címről, tavaly is, idén is, mindig csak a következő meccs megnyerését tűzte, tűzi ki célul. Hiába hatalmas a szurkolói elvárás, amennyire lehet megpróbálja csökkentehi a játékosain a nyomást. Akik egyébként, bárkit is kérdeznek meg egy-egy PL forduló után ugyanezt nyilatkozzák, meccsről meccsre haladunk, nem nézünk előre és így tovább.

Pep Guardiola ennél is tovább ment, mikor egy nyilatkozatában kijelentette, hogy csapata nem áll még készen a BL-re. Több mint elgondolkodtató nyilatkozat ez a világ egyik, ha nem a legértékesebb keretét jó pár éve irányító edző szájából! A spanyol talán a saját felelősségét is tolná, hiszen hiába érkeztek, érkeznek futószalagon a bajnoki címek a La Ligában, Bundesligában és itt Angliában az utolsó BL siker még a Xavi, Iniesta, Messi fémjelezte Barcelonával volt.

Így érkeztünk el a múlt hétvégéhez, ahol mindkét együttes nyögvenyelősen fordítva 2-1-re győzött ellenfele ellen, a Liverpool csak a hosszabbításban egy Mané fejessel. A szenegálit emelte ki Pep is, de nem pozitívan. Manénak volt egy esése az első félidőben a bíró műesésért sárga lapot adott neki. Tizenegyest nem ért, de kontakt volt így a színészkedés véleményes.

Azzal, hogy Guardiola megvádolta a csatárt, hogy rendszeresen próbál meg ilyet a klasszikus Mourinho féle meccsre készülést választotta. Egész héten ezen pörgött a sajtó, a mérkőzés felvezetésében a legtöbb helyen téma volt Mané. Érdekes lesz a bírói felfogás majd, milyen ítélet születik a rangadón egy esetleges kétes szituációban, főleg, ha abban a hazaiak csúcsformában lévő támadója érintett lesz. Megjegyésként Mané viszont válasza kifejezetten rosszul sikerült, hiszen gyakorlatilag megerősítette a spanyol edző szavait…

Végezetül a meccsről pár szó

Ugyan a két edző párharcában a döntetlen a legritkább eredmény, mégis esélyes ez. A vereség elkerülése mindkét csapatnak fontos lesz, a Pool 6 pontos előnnyel a saját szinte bevehetetlen várában ugyanúgy azért fog elsődlegesen dolgozni, mint a vendégek, hogy a különbség semmiképp se változzon számára rossz irányba.
Igaz lesz várhatóan, amit rangadókon látni szoktunk, hogy amíg nincs gól, addig a biztonságé lesz a főszerep. Ederson várhatóan nem tud pályára lépni, ellenben Rodri már talán. A hazaiaknál Matip és a régóta maródi Shaqiri a hiányzó.

Vasárnap 17.30 jó szórakozást mindenkinek!

Megosztás:

 

×

Követsz minket Facebookon?