PSG: Keylor Navas érkezése áldás a csapatnak

Ez kétségtelen. Más szemekkel néznek ma már a francia csapatra, mint egy éve. Ez köszönhető egyrészt Keylor Navas érkezésének, és még más tényezőknek is, amik eddig úgy tűnik, a PSG sikerének kulcsai. Vegyük sorra, mik is ezek.

Megváltozott transzferfilozófia

Leonardo az elmúlt egy-másfél évben már nem kapkod két kézzel többszázmilliós sztárok után. A klub előszeretettel vesz kölcsön inkább játékosokat, illetve a kölcsönszerződések kedvezőbb vásárlási opcióját érvényesítik.

Támogatta Neymart, ami nagyban erősítette a csapat összetartását (Kép: Yahoo Finance)

Mivel az FFP miatt is jobban oda kell figyelniük, hogy a klub költségvetése kiegyensúlyozott legyen, amikor játékos vásárlásra is adják a fejüket, előnyben részesítik a tapasztalt, de még jó formában járó játékosokat. Így az utóbbi időben érkezők ( pl: Diallo, Navas, Sarabia, Rico vagy Icardi) ára maximum 30 millió € körül mozgott.

 

Nem is beszélve azokról, akik ingyen érkeztek és remek játékkal hálálják meg a bizalmat; Bakker, Herrera vagy éppen Bulka. A csapaton belül összetartás, bajtársiasság érezhető, az érkezők könnyen és gyorsan tudnak akklimatizálódni. Ami bizony meglátszik a teljesítményen is.

Tuchel taktikája

Tuchel nagy erőfeszítéseket tett a középpálya tökéletesítésére. Létrehozott egy szinte áthatolhatatlan középső harmadot, amivel jelentősen csökkentette a védelemre háruló nyomást. Az elvárásai nagyok a támadásokat illetően is, intenzív futballt követel meg. Olyannyira, hogy elégedetlen volt a csapat második félidőben nyújtott teljesítményével a Marseilles elleni bajnokin annak ellenére is, hogy már az első félidőben 4-0 arányban vezetést szereztek. Nem enged az intenzitásból, a követelményeket a maximális legmagasabb szintre emelte.

Neymar, Mbappe, Cavani, a sikertrió (Kép: Cinco Dias)

A csapat szemmel láthatóan igyekszik is megfelelni edzője elvárásainak. Mbappe, Cavani vagy Neymar sérülése esetén is éppen úgy a maximálisat hozzák, eddigi 12 mérkőzésükből csupán 3 vereséget szenvedtek el. Jelenleg 7 pontos előnnyel vezetik a tabellát, a Bajnokok Ligájában pedig 100%-os teljesítménnyel csoportelsők.

Neymar nyári eligazolásának szappanoperája után Tuchel maximális támogatást nyújtott a brazilnak, aki egészen októberi sérüléséig lenyűgöző játékkal és eredményességgel hálálta ezt meg. Sikerült a szurkolótábor véleményét is megváltoztatni, akik ellene fordultak eligazolási szándéka miatt, aminek csúnyán hangot és látványt is adtak a szezon eleji mérkőzéseken.

Tuchel tud valamit, de nagyon. Maga a csapat egésze harmóniát és nyugalmat áraszt, és ezt csak megerősítette a szinte ajándékba érkező costa-rica-i kapus. A Real Madrid háromszoros BL győztese is, Icardi is nagyon gyorsan és könnyen be tudott illeszkedni. Az öltözőben jól érezhetően minden rendben. Icardi kapcsán sokan biztosak benne, hogy hamarosan alá fogják írni a végleges szerződést, és kifizetik érte az Inter számára a kért 70 millió €-t. Ezt azért is valószínűsítik, mert Cavani szándékai szerint el szeretné hagyni a klubot.

A klub elégedett

Noha a futball sajtó előszeretettel vetíti azt a filmet a képzelet számára, hogy Tuchel elhagyni kényszerül edzői székét, amennyiben a PSG nem nyeri meg a BL-t ebben a szezonban, ez egy eléggé valószínűtlen elképzelés jelenleg. A klub vezető maximálisan támogatják és élvezi a bizalmukat.

Tökéletes az összhang (Kép: Spiegel Online)

A párizsi csapat háza táján a tavalyi szezon végén támadt viharokat sikerült lecsendesítenie, a játékosokat összecsiszolva egy remek csapatot kovácsolt össze. Jelenleg nem fizetne sokat arra egy fogadóiroda sem, hogy a franciák bajnokságát ismét megnyerik. Jelenleg ez nagyon valószínű, dominálnak az országban.

A Bajnokok Ligáját? Nos, tudjuk, a BL nagyon más kávéház. Eddig nem jött össze, és a sikert nem lehet senkinek sem megelőlegezni. Láttuk, a Liverpool is ismét remek formát mutat, láttuk, tavaly és tavalyelőtt is hogyan járt a Barcelona csapata. Saját hazájukban próféták lehetnek, miközben a Bajnokok színpadán elvéreznek. Ott semmire nincsen garancia.

De Keylor Navas volt az a pont a PSG I-betűjén, ami az abszolut kiegynesúlyozottságot, nyugalmat megteremtette a csapatnál. Bajnokok Ligája-beli tapasztalatai minden bizonnyal érezhetőek lesznek majd a csapat további szereplései során. Ha lehet ezt itt megjegyezni: Navas lehet a kulcs a Párizs csapatának a Bajnokok Ligája győzelmükhöz is, akár!

Persze, majd nyár elejére megmondom biztosan, de jelenleg abszolut esélyesek a győzelemre, ha az eddigi teljesítményeket nézzük. És a nagy riválisok még hazájuk bajnokságaiban is botladoznak, talán az egy -már fentebb említett-Liverpool-t leszámítva.

De ha továbbra sem fogják megérezni a sérültjeik hiányát, képesek megfelelni edzőjük elvárásainak, bírják ezt a nagyon erős tempót, a PSG idén talán bizonyíthat Európa futballszínpadán.

A Marca cikkének felhasználásával. Kiemelt kép: Keylor Mavas integet a Real Madrid közönségének miután a PSG legyőzte a Real Madridot (Marca).