Mindenki tudja, csak Zidane nem?

Tegnap nem írtam. Nem voltam képes, de nem is akartam. Nem akartam első dühömből kiírni a feltoluló gondolatokat, vagy zsigerből és méregből vagdalkozni. De a Zidane-ban csalódók és még hívők között járok én is úgy kb félúton…

Zidane-nak írt nyílt levél, vélemények, blogok, kommentek és mémek. Tömkelegével jöttek tegnap velem szembe az oldalakon olyanok, akik azonnal menesztenék, akik szomorúak, akik dühösek, aztán kitartóak és reménykedők is.

Én egyik sem. Nem, nem vagyok dühös, nem vagyok szomorú, nem vagyok követelőző sem. Reménykedő sem, talán inkább megértő próbálok lenni, de az is nehéz. Volt egy döntetlen, ami jobban fájt, mint egy vereség. Pontosan betalált, ahogy Ramos és Casemiro, hála nekik, hogy megmentették azt az egy nyomorult pontot legalább. De miért? Mármint miért rosszabb, mint egy vereség?

 

Egyértelmű. Ha kikap a csapat, akkor a csapat nem játszik, akkor a csapat gyenge, akkor az ellenfél jobb, rutinosabb, ennyi. De nem. Nem volt jobb. Nem rutinosabb és nem gyenge a Real Madrid. Hanem teljesen érdektelen. Az első félidőben felvitték a mezt a pályára, és kész. Semmi több. Az ellenfél meg csupán a mez láttán nem feküdt hanyatt, hanem fogta magát, és játszott. Amit csak tudott. A Real Madrid meg nem játszott, pedig tudott volna.

A közönség mind Courtois-t, mind Vazquez-t kifütyülte. Köszi a bátorítást, mert amit a belga a bajnokin megúszott, most be is kapta: három kapura lövésből két gól. Szép volt. Állitólag megy a hasa, apu vezette haza az Audit is. Nem is csodálom, hogy összef.sta magát a két gól után. A nagyobb baj, hogy már a meccs előtt se volt jól, Zidane mégse (az amúgy közönség-tapsot kapó) Areola-t tette a hálónk elé, hanem Tibit. Tibi, te bitang, Ó! Persze felesleges a ” Mi lett volna ha…”című játékba kezdeni, mert a meccset lefújták, itt a vége, fuss el véle!

Aszongya’a Mesterünk: az első gól nevetséges volt. Fura, mert én nem röhögtem. Szerintem más sem, de a másodiknál meg már pláne nem. A mezőnyjátékosaink meg csak néztek, mint a kiszántott egér. WTF?! Belgák, és tudjátok, tudnak focizni. Elég csak 2018-ig visszaemlékezni, a VB-re, igaz? Kicsi ország, nagy foci= Belgium. (Nem, már nem mi, régen nem! )

Aztán még aztat is mondotta a Mester, a második félidőnek meg örül. Na de miért? Mert uszkve olyan sacperkábé 500 millió € futkozott a csatársorban, de a gólokat két védekező játékosnak köszönhetjük?! Mert ha ők nincsenek, elporolják az a habfehér hátsónkat! Na, ezen agyaljon el a Kedves Mester!

Ugye, a nevemből is ki lehet egy tücsökpöcsnyi értelemmel is következtetni, hogy Zidane hatalmas híve és rajongója és imádója vagyok. Amióta először a pályán láttam, kb azóta, az meg ugye még a szépemlékű 90′-es években volt. És a Galaktikusok fociján edződtem. Láttam én már Real Madridot eredménytelenül, 12 szűkös év, stb… De sose láttam azt, hogy megveszi a klub kb Latin-Amerika és Franciaország, na meg a fent emlegetett Belgium futball-kincsének a 80%-át, aztán mégse látunk belőle alig valamit.

Rodrygo a keretbe se kerül be, Vinicius -jobbosan- alig kap játékperceket, Hazard lassan fog belejönni, ez világos, Mendy sérült, Varane meg olyan tétova, azt se tudja, milyen meccsen van…De nem cserél, ha csak nem kapja el a cifra hasmars valamelyiket, addig a megfáradt, motiválatlan, halványodó seniorok elténferegnek a labda és az ellenfél nyomában félkómásan.

Bakker. Komolyan. Ha látjuk, hogy nem megy, minek erőltetjük?! Bakker. Tényleg. Ott ülnek a padon a megoldások, az orvosság minden bajra, de csakazértis erőltetjük azt, aki árnyéka perpillanat önmagának? Bakker. Kéremalásan. Mindenki látja, csak Zidane nem?!

Mert itt már nem arról van szó, hogy ő majd tudja, ki milyen állapotban van fizikailag, mentálisan, meg hasfájásilag. Itt mint a Nap, teljesen látható volt az elmúlt néhány meccs alkalmával, hogy EBBEN a percben bizony James, Vinicius, Jovic, Rodrygo kéne a fűre. Szeretem, oda vagyok a látványért, amikor 8-9 három-vagy négyszeres BL győztes rohangál a pályán, mert ez a látvány csak a miénk, Madridistáké. Tényleg. Csak az a baj, hogy egyszerű, alap- és győzelemkötelező-mérkőzéseket sem lehet már bennük bízva játszani! Kellenek a friss husik a pályára.

Bloggerek, kritikusok, a klub korábbi legendái, drukkerek, szakújságírók mind azt kérik; játszanak a fiatalok a veteránokkal keverve. A tudás és a tapasztalat a fiatalsággal és lelkesedéssel. Csak Zidane megy a makacs feje után, a kötelező sztárigazolásokat ha jó, ha nem hasznos, küldi a csatába. Solarinál a kezdőbe kerülésért dolgozni kellett. Zidane-nal elég, ha legalább 5+ éve vagy a keret tagja vagy nagy a neved. Akkor jáccasz.

Miközben az Atletico Madrid egy percig se félt Joao Felixet harcba küldeni bármelyik mérkőzésen, vagy a PSG amióta megvette, játszatja Mbappet, ott van ez a kis Barcas 16 éves is: nincs egy csapat sem Európában, akik ennyire spórolnának pont azokkal a játékosokkal, akik a lendületet, frisseséget és motivációt hozzák magukkal a pályára.

Azt írja az Internet…aztat írja, hogy a Real Madrid legrosszabb BL rajtja az idei. Ja, az. 300 millió elverése után nézzük tovább a tavaly már kudarcot valló játékosállomány szenvedését a pályán, a 300 milka fele meg a padon, kölcsönben, vagy a Castillaban… szuper. Ja, nem!

Hamarosan Galatasaray, meg Clasico. Mire számíthatunk? Passz. Ha Zidane nem látja, mi a baj, legalább halgassa meg, olvassa el a véleményeket! Igaz, nem tudjuk, hétközbn kivel mi van, igaz, nem vagyunk bent az öltözőben. De a játék összképét a lelátó és a tévé közönsége jobban látja, mint amennyire a pálya szélén látni.

Bonus track: Nacho térdszalag sérülés miatt előreláthatólag 4-6 hetet kihagyni kényszerül. A Madrid sérülés-pestise újra lecsapott.

Megkaptuk, megrágtuk. Lenyeltük. Próbáljuk megemészteni, aztán jön a következő meccs, és reménykedünk, nem lesz több ilyen rágós és ízetlen falat…

Képek: Marca