BL: Real Madrid- PSG ma este

A Real Madrid PSG ellen nevezett kerete tegnap megérkezett a francia fővárosba, és már túl is vannak egy edzésen. Mind a két edző megtartotta sajtótájékoztatóját, nem mérve szűken a nagy szavakat.

Nézzük meg a két csapatot most az edzők szemével, a sérülésekkel ritkitott kereteket és latolgassuk az esélyeket. Előre nem lehet prognosztizálni semmit, a futball egyik szépsége éppen a váratlan eredmények születése. De vajon mivel tudják meglepni egymást?

Zidane

Zinadine Zidane mostanában bőbeszédű. Sajtótájékoztatóit részletekben teszik közzé a rövid és gyors hireket kedvelő olvasók számára, mert a máskor szűkszavú mester az utóbbi időben részletesen nyilatkozik. Ledobta a sablon szövegeit, és nem ritkán bőkezűen osztja a dícséreteket.

 

Zidane: “Örülünk, hogy elindul az új BL szezon”

“Számomra a La Liga jelenti a legnagyobb kihívást, egy nagyon nehéz verseny, de minden fontos, amit a Real Madrid csinál. Mindig az utolsó edzés és a következő meccs a fontos.”

Tuchel: “Ez az első csoportmeccs, nem dől el ma minden.”

Tuchel: ” Jobb szezonunk lesz”

“Az idei szezonunk jobb lesz, mint a tavalyi. Új játékosaink vannak, akik mentalitásukban, személyiségükben és tapasztalataikban nyerők. Az idei szezonunk jobb lesz, mint a tavalyi.”

Mindkét edző beszélt a találkozó pikantériáiról. Egyrészt, két olyan kapus áll majd egymással ellentétes oldalon, akik 17 napja még ugyanabban a klubban játszottak. Sőt, három! Thibault Courtois a Real Madrid színeiben, mellette Alphonse Areola lesz a csere, aki a PSG másodhegedűs hálóőre volt még nem olyan régen. Miközben a madridi háromszoros Bajnokok Ligája győztes Keylor Navas feladva a szélmalomharcot a belga vetélytárs és Florentino Perez ellen, a több játéklehetőség érdekében elhagyta a klubot, helyet cserélve effektív Areolával. Igaz, Navas elszerződött, Areola a transzfer részeként egy évre érkezett kölcsön, mégis a három portás egészen speciális hangulatot ad a mai találkozónak.

Itt még együtt, ma már egymással szemben

Navas-t Tuchel méltatta:

“Természetesen ez különleges, hiszen sokáig volt a Real Madrid kapusa, és nagyon sok sikert elért velük. De szellemileg nagyon erős, ezért is játszott Madridban, örülök, hogy most velünk van. Mindig mosolyog, nyugodt. Tele van energiával és nagyszerű mentalitású ember.”

A két csapat egyformán nehéz helyzetben van a sérültjeiket illetően. Amíg a Real Madrid keretében csupán három középpályás maradt, addig a párizsiak támadókkal állnak rosszul. Ráadásul a Real Madrid kapitánya, Sergio Ramos és Nacho, a PSG-nél pedig Neymar eltiltás miatt hiányoznak. A futball konyhája igy valóban valami elképesztő pikánsat főzött ma vacsorára a nézőknek. Hogyan oldják meg ezt a helyzetet?

Zidane bízik a játékosaiban:

Sergio a kapitányunk, mindenki tiszteli. Fontos játékos, de mi egy csapat vagyunk. Tudnunk kell, hogyan játszunk néhány játékos nélkül. Mindig alkalmazkodni kell, senki sem fog minden meccsen játszani. Válaszolnunk kell a kihívásokra, és meg kell tennünk mindent. Nagyon izgatott vagyok. Ennek a versenynek a franciaországi indulása különleges, és jól szeretnénk kezdeni.”

Tuchel optimista a találkozót illetően:

“Nem maradhatunk passzívak. A Madrid szereti birtokolni a labdát. Nagyon erősek, és rengeteg tapasztalattal rendelkeznek ami a BL-t illeti. Sokszor nyerték már meg. Remélem, hogy gyors játékkal találunk megoldást ellenük. Nálunk is, a Real Madridnál is hiányoznak játékosok. Olyan csapatattal fogunk a pályára lépni, amely képes a Madridot bajba juttatni. Öt meccset nyertünk meg zsinórban, ez önbizalmat ad nekünk. Különleges mérkőzés lesz, de nem döntő, tudjuk, hogy a Real Madrid milyen erős ebben a versenyben.”

Mind a két edző beszélt Benzemáról. Zidane kinyílvánította ragaszkodását a kilences iránt.

“Karimnak mindig nehéz dolga volt. De mindig megmutatta, hogy nem csupán egy, aki gólokat szerez, hanem csapatjátékos, aki minden alkalommal bizonyít. Fantasztikus játékos. Mindig a csapatomban szeretném tudni őt. Fontos, ahogy minden játékosom az.”

“Mindig a csapatomban szeretném tudni”

Tuchel: “Benzema a világ egyik legalulértékeltebb játékosa.”

“Láttam a Levante elleni meccset. Az az igazság, hogy Benzema egy kicsit félelmetes. Első osztályú, kiemelkedő játékos, nagyon nehéz védekezni ellene. Nem csak kilencest játszik, ott van mindenhol. Rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, központokat teremt maga körül, jól támad. Mi mást mondhatnék még róla?”

Amíg Zidane James és Hazard játékáról beszélt, addig Tuchel Neymar és Icardi helyzetét elemezte.

Zidane: “James jól van, Hazard készen áll.”

James sokféle poszton bevethető, és fontos, hogy jól van. Kipihente magát. Ahogyan Hazard is. Készen áll, hogy 90 percet végig játszon, de majd meglátjuk. Meghatározó játékos, képes lesz változást hozni a Real Madrid-ban. Bizonyítani akar, és félelmetes jövő előtt áll.”

“Hazard kész 90 percet játszani”

Tuchel: ” Nem tudom, hogy van Icardi”

“Neymar ügye le van zárva, a piac bezárt, és ő itt maradt, itt van a csapatnál. Icardi helyzete kissé más, nem tudom még, hogy van. Nem tudom, meddig tud játszani, lehet, a padon is ül majd. Kimpembe jól van, az elmúlt 12 hétben nagyon keményen dolgozott, játékra alkalmas fizikailag.”

A három támadó nem játszhat ma

Zidane is szót ejtett Icardiról:

“Icardi nagyon gólerős, képes a különbséget megteremteni a pályán. Láttam őt az Interben és most egy új szakasz kezdődik a számára a PSG-vel.”

Új szezon kezdete Icardinak, egyből nagy feladattal.

Majd a francia mester még elmondta, nem ismeri a receptet, amivel a PSG BL-t nyerhetne: “Nem tudom, hogy mi hiányzik a PSG-ből a BL megnyeréséhez. Én nem adhatok tanácsot nekik. Benne kell legyél, hogy ezt tudd. Minden csapat folyamatosan fejlődik, de a Bajnokok Ligáját megnyerni nem könnyű. Számomra is nagyon különleges és motiváló, mert ezt megnyerni a legnehezebb.”

Kezdők, összeállítások?

Casemiro nélkülözhetetlen ma, valószínűleg egész meccsen pályán lesz.

Nos, nehéz prognosztizálni. Habár tisztában vagyunk a keretekkel és a hiányzókkal, nem tudni, melyik edző milyen taktikát választ. Zidane a támadósorában bízhat, hiszen a középpályája és a védelme hiányos. Így egészen biztos, hogy Hazard, Bale és Benzema (BBH) szerephez jut. Tudjuk, hogy Benzema képes akár 2-3 védőt is elterelni magára, amig a többiek támadni tudnak. A helyzetek megteremtésében és Hazard számára teret James segithet létrehozni a középpályáról. De akár hamis 10-est is játszhat ma. Bale-re a gyorsasága miatt a kontrákban számíthat Zidane.

BBH, az új támadótrió

A középpályára végszükség esetén Vasquez is beállhat, volt már rá példa. A középpálya Kroos-Casemiro-James. A védőknél Marcelo sérülése miatt Mendy juthat szerephez. Biztos, hogy most Zidane-nak muszáj a fiataloknak lehetőséget biztosítani, így akár Jovic, akár Rodrygo, akár Vinicius pályára léphet. És végre megmutathatják, miért adott ki rekordösszeget a Real Madrid a nyáron. Ha valamikor, akkor most kell bizonyítaniuk azt, hogy minőségükben megütik a madridi mércét.

Volt már egyszer ilyen…

Bizony, az év elején Santiago Solari volt hasonló helyzetben. És akkor kaptak lehetőséget szintén a fiatalok, Vinicius, Valverde, Odriozola és Reguilon. Nem volt rossz megoldás, és Solari ki is használta aztán a frissességüket, motiváltságukat. Tökeletes elegye jött létre a tapasztalatnak és a fiatalok lendületének.

Plusz Zidane meglepetésre is készülhet a védelem megerősítésére. A Castilla-s Adrian de la Fuente lett a keretbe nevezve. A kaszíliai játékos 2007/08-as szezon óta tagja a Castilla-nak, Raul folyamatosan számol vele. A Zidane-i keret tagja volt már a nyáron az USA szereplések során is.

Modric nincs, de la Fuente van

Zidane visszatértével a fiatalok háttérbe szorultak, Viniciust a sérülése is hátráltatta. De Zidane bizalma a gálakereté. A veteránoknak jót is tett a francia visszatérése, Isco visszakapta pozícióját, Modric, Marcelo, Varane határozottan motiváltabbnak és koncentráltabbnak tűnt. Bale is, ha már maradt Zidane kívánsága ellenére, bebizonyította, hogy nem csak a golfozás lelkesíti.

Most viszont kényszerhelyzetbe került, és talán ez a szituáció végre tartósan rá tudja bírni, hogy jobban rotáljon. Szükséges lesz ez a szezon további mérkőzésein is, hiszen az előszezon kezdete óta 13 sérülésnél tart a csapat, illetve a régebbieknek már több pihenésre lesz szükségük, noha a tapasztalatuk még nélkülözhetetlen.

Összességében a Real Madrid 25 játékosa most a tökéletes elegye a tapasztalatnak, a rutinnak, a frissességnek és fiatalságnak. Most van két stabil olyan támadó, akik régóta élvezik Zizou bizalmát, jött egy elszánt Hazard és több olyan fiatal tehetség, akik meg fogják ragadni a lehetőségeket a bizonyításra, itt kiemelve megint Jamest. Ő az, aki még elég fiatal, de már tapasztalt. Ő az, akinek remek szeme van a játékhoz. És ő az, aki talán a leg elszántabb és motiváltabb mind közül.

Esélyek? Ugyan!

Az Icardival meglepetésre készülő PSG esélyei nem rosszak, hiszen a teljes keret magában elszánt. Elszántak, hogy ebben az évben több sikert érjenek el, mint tavaly. Elszántak, hogy megmutassák ma este, hogy Mbappe, Cavani és Neymar nélkül is remek a csapatuk. Elszántak, hogy Navassal a kapuban hárítsák a madridi támadók minden próbálkozását. Biznak a gyors kontráikban, tudják, hogyan lehet kivédekezni Bale vagy Benzema támadásait.

Szükség lesz Icardira, kérdés, készen áll-e mentálisan.

De vajon James és Hazard ellen is van receptjük? Madridi oldalon a Benzema-Bale-Hazard (BBH a BBC után) nem hangzik rosszul. És azt is tudjuk, hogy a fiatalok mennyire sikerre éhesek. Azt is, hogy ha nem engedik át a teret a PSG-nek, akkor ők sose tudnak lehetőséget teremteni Icardinak arra, hogy kapura törjön.

Reményteli mosollyal útban Párizsba, kapnak esélyt?

Amíg egyik oldalt támogatja a hazai pálya előnye, és edzőjük nem privilégizálja a mai mérkőzés eredményét, addig tudjuk, hogy Madrid csak a győzelmet tudja elfogadni. A nyomás a fehéreken nagyobb. De a rutin mellettük szól. Pro és kontra nem lehet semmit kijelenteni, nincs biztos megoldókulcs senkinél. De az edzőkön ma rengeteg fog múlni.

Meccsadatok:

A Parc de Princess stadionban ma este 21 órától kezdődő mérkőzést a Spíler 2 csatornán lehet majd megnézni élőben.

A mérkőzés játékvezetői:

Játékvezető: Anthony Taylor, asszisztensek: Gary Beswick és Adam Nunn, VAR: Stuart Atwell, négyes számú asszisztens: Martin Atkinson.

A Marca cikkeinek és fotóinak felhasználásával.