James: “Remélem, ez a szezon az enyém lesz!”

Ha James Rodriguez Real Madridos életét akarnám jellemezni, azt hiszem, a csiki-csuki kifejezés jutna elsőre az eszembe. Jött, játszott, elment, visszajött, nem játszott, maradt, győzött.

Vagy? Ellentmondásokkal teli a viszonya Zidane-al, míg a szurkolók és a társai mellette állnak. Perez se döntött, beárazta, nem vették meg, maradt. Vagy ez egy kicsit bonyolultabb ennél?

Megpróbáltam végigvenni az eddigi történetet.

 

James Rodriguez. Kolumbiai, 28 éves, értéke jelenleg 50 millió € a transfermarct.com adatai szerint. A kezdetekben még hazájában édesanyja és keresztapja egyengették pályafutását, és első profi klubja (FC Banfield) aztán innen igazolta Argentínába. Ezután tett szert rá az FC Porto, 280 ezer € ellenében. Ők a Monaco-nak már 5,1 millióért adták tovább (plusz bónuszok, összesen 7,35 millió). Ezek után vette meg a Real Madrid 2014 nyarán már 75 milliót fizetve ki a játékosért. Viszont a hírek szerint addig is, már évek óta figyelték.

2014-ben Európai Szuperkupát és FIFA Klubvilágbajnokságot nyert a Madrid-al, és megkapta a Puskás-díjat. 2015/16 és 2016/17 a Bajnokok Ligája győzelmet hozta. De ekkor már Zidane volt a fehérek edzője, és valami félre ment…

REAL MADRID-SEVILLA: kezet se fogtak… (Kép: Marca)

Még 2016 január 17-én a Sporting Gijón elleni bajnokin Zidane arra kérte Jese-t és James-t, hogy menjenek bemelegiteni, mert be akarja küldeni őket. Aztán Jese lett, akit a pályára küldött, James meg vissza ült a padra. Zidane ekkor megharagudott, mert nem melegitett tovább, holott James csak félre értette az edzőt. Azt hitte, egyiküket küldi csak be, ez Jese lett, ezért ő vissza ülhet. Valójában Zidane őt is be akarta küldeni, de ezek után csakazértse…

James ki lett hagyva a BL döntőn pályára lépők közül, majd egy év múlva a döntős keretbe se fért be Zidane-nál. Kegyvesztett lett. Hogy ennek mennyi köze van a korábbi félreértéshez, vagy való igazak a pletykák, miszerint a hozzáállásával is bajok voltak? Nem tudni.

Meg akarja mutatni, mire képes (Kép: Publimento Colombia)

Annyi biztos, James két évre 2017-ben kölcsön lett adva a Bayern München-nek. És itt a BL negyeddöntőn pályára is lépett a Real Madrid ellen. Sőt, gólt is lőtt. Felejthetetlen pillanatok voltak. Akkor mutatta ki, mennyire habfehér a szíve, amikor gólt lőtt a csapatnak. Madrid drukkerek millióit állitotta maga mellé, és kezdték várni a visszatérését.

A Madridnak lőtt találat után széttárta kezeit…
….majd elnézést kért a Madrid tábortól. Milliók szívét ejtette rabul. (Képek: Facebook)

Amire ezen a nyáron sor került, de ne szaladjunk még ennyire előre…

A Libertadores döntőre a Bernabeu stadionban került sor. Ezen nézőként James is megjelent. Itt találkozott Ronaldo Nasario-val és másokkal, és elárulta: minél hamarabb vissza szeretne térni Madridba. Ekkor még Solari volt a csapat edzője, szó sem volt Zidane-ról. Vajon, ha már/még Zidane lett volna, akkor is vissza kívánkozik?

A Byern München-beli második évben James mellőzve lett. Egyes hírek szerint Kovac edzővel nem jöttek ki jól, de a vélemények megoszlanak. Míg vannak, akik az edző pártját fogják, mások nem kedvelik, hiszen több játekos is James sorsára jutott. De a levegő München-ben is elfogyott a kolumbiai körül, padra került. Pedig játszani szeretett volna. És vissza térni Madridba.

“Remélem ez az én Real Madrid-os szezonom lesz” (Kép: Gianluca Di Marzio)

Mire a nyár eljött, a Real Madrid kispadján Zidane váltotta Solarit. Szabad kézzel, ami a keretet illeti, és konkrét elképzelésekkel. Amibe James nem fért bele. Ezzel fogadták alighogy visszatért. A Napoli élénken érdeklődött, szerette volna meg-de legalább kölcsön venni. Viszont Pereznek pénz kellett, hogy Zidane kívánságait teljesíthesse. 50, máshol 40 millió € összegről írnak, amit a Napoli sokallott a játékosért. James pedig Madridban szeretett volna maradni. Itt él a családja is, mondta.

Illet a csapatba, a társai most is szót emeltek érte. (Kép:Facebook)

Ekkor tűnt fel a színen az Atletico Madrid. Miután alaposan bevásárolták már magukat, még vágytak egy jó középső támadóra James személyében. De egyrészt az árát ők is sokallották, másrészt Pereznek sem fűlt a foga ahhoz, hogy a városi riválist még egy játékossal erősítsük. A kölcsönbeadás lehetősége ugyanúgy el lett utasítva, ahogyan a Napoli esetében. Így udvariasan meghallgatta Perez úr az ajánlatot, majd elutasította.

És Pogba leigazolása kudarcot vallott, indult a próbálkozás Neymar jogáért. De ahhoz pénz kellett volna még, ami 305 millió € elköltése után nem volt elengendő a brazilért. Se Bale, se James iránt nem akadt jelentkező. Ők maradtak, Pogba is maradt, Neymar is, ahol eddig…

Az előszezon során tisztán kezdett kirajzolódni, kik jutnak majd szerephez Zidane második edzői érájának elején. James nem volt köztük. És ekkor szólt közbe a sors: sorra sérültek le a Real Madrid játékosai. Öt naponta lesérült valaki, a nyár végére egészen kereken tízen. Köztük, mint tudjuk Asensio egész szezonra, Jovic is, Hazard is kidőlt a La Liga rajtjának napjára. Eljött James ideje.

Aki-más választása nem lévén-már ekkor Valdebabesben edzett. Ésha már ott volt, bele adott mindent. Eldöntőtte, hogy mindent megtesz, hogy helyet szerezzen a kezdőben. És az edzésen mutatott munkájával lenyűgözte Zidane-t, ami nem kicsi dolog. Közben a társai is kiálltak mellette, folyamatosan jelezve a klub vezetése és Zidane felé, hogy James-nek helye van közöttük.

Azon a bizonyos BL meccsen (Kép: Marca)

Ennyi nem lett volna elég még. De ekkorra a sajtó- és a véleményt formáló szaksajtó is- egyöntetűen azt hangoztatta, hogy James helye Madridban van, a formája és érettsége helyet biztosít neki. A sérülteket pótlandó, ha már itt van, mit tehetett Zidane?

Noha valószínű, hogy varázsütésre nem tudta megszeretni James-t, de az edzéseken véghezvitt munkája és mert kellett is a sérültek miatt, kezdőbe került 816 nap után a Bernabeuban. És egy remek játékot produkáló első félidő után a másodikban jelezte, hogy sérülést szenvedett, nem tudja folytatni. Ekkor dőlt el a sorsa erre a szezonra:

A lelátó hatalmas tapssal ünnepelte James-t. Amíg elhagyta a pályát, a fél stadion tapssal, sokan felállva ünnepelték. Ezt nem hagyhatta immár figyelmen kívül Zidane sem és az elnök úr sem.

A szezon előtt úgy látszódott, hogy a Real Madrid keretében túl sok a csatár. A sérülések miatt most viszont már szerencsésnek mondható az, hogy Bale és James a keret tagjai maradtak. James megkapta a 16-os mezszámot, és egy lehetőséget, hogy bebizonyítsa: van helye a királyiak között. Bale-t is említve, mind a ketten remek formában és jó játékkal kezdték.

Miközben Zidane a nyilatkozataiban onnan, hogy “Bale és a klub számára is az lenne a legjobb, ha minél előbb új klubot találna”-azon keresztül, hogy: “Bale és James ia a keret tagjai, de még bármi megtörténhet amíg az átigazolási szezon tart”, eljutott odáig, hogy:

” James nagyszerű formában van, nagyon jól játszott a mérkőzésen.”-sőt, tovább is megy: “Nincs semmi bajom James-el, nagyszerű játékosnak tartom.” -noha alig két hónappal ezelőtt a keretbe se adott helyet neki. James viszont lecsapott, és élt a számára kedvező helyzettel.

Még amikor a Bayern München-ben az első szezonját töltötte, nyilatkozta azt Zidane-ról: “-Minden edzőnek megvan, kiket preferál, én nem voltam Zidane-éban. Bár amikor játszottam, segitettem a csapatot és gólokat is szereztem.” Mára Zidane is, James is máshogy érzi és máshogy értékeli a dolgokat. Reméljük, hogy ennek a remek és hűséges fiúnak van még jövője a csapatban. Lenyugodott. A magánélete talán lassan rendeződik, miután másfél éve elvált a feleségétől, új kapcsolata van. Felnőttebb, komolyabb, és a bajoroknál eltöltött idő szakmailag is jót tett neki. A társai kedvelik, a szurkolók mellette vannak, Zidane pedig ez egyszer meghajthatná a fejét mások akarata előtt.

Források: Marca, Goal, Gianluca Di Marcio, transfermarkt.com

Kiemelt kép: eltiempo.com