Platinit letartoztatták a 2022-es Katari VB miatt.

A korábbi UEFA elnököt, Michel Platinit ma letartoztatták a hatóságok a 2022-es Katari VB helyszín választásának korrupciós ügyei miatt.

A korábbi francia válogatott csapatkapitányt a francia hatóságok kedd reggel Nanterben (Párizs egyik elővárosa) előállították. A Mediapart szerint korrupcióval kapcsolatos vádak miatt kérdezték ki.

A 63 éves legenda 2007 januárjától volt az UEFA elnöke (Lennart Johanssont váltotta), amíg 2015-ben el nem tiltották a focitól hat évre (később a CAS ezt az eltiltást a fellebbezés után 4 évre csökkentette).

 

Az eltiltás idén márciusban járt le, de a nyomozók most a Katari rendezés kapcsán tapasztalt korrupció miatt tartoztatták le és hallgatták ki.

Platinit az Anti korrupciós osztály (OCLCIFF) vitte be.

Platini és Sepp Blatter (korábbi FIFA elnök) vezették a labdarúgás világát, amikor Oroszország és Katar megnyerte a következő Világbajnokságok rendezési jogait. Egyszer már folyt nyomozás ellenük 2015-ben, akkor tisztázták őket a korrupció gyanúja alól. Az akkori nyomozás viszont jó pár szabályszegésre rávilágított és kiderült, hogy Platini 2011-ben 1,35 Millió Fontot kapott titokban Blattertől. Mindkettőjüket hosszú időre eltiltották.

A hírek szerint Claude Gueant is előállították kihallgatásra, őt utána elengedték a hatóságok. (Ő a korábbi Francia Köztársosági Elnök, Nicolas Sarkozy főtitkára volt)

Vajon valaha meg fogjuk ismerni a Katari VB igazi történetét?