FIFA vizsgálat a Chelsea ellen

A Mediapart a Football Leaks dokumentumai alapján azt állítja, hogy a FIFA egyik vizsgálati szerve, 500 ezer svájci frank büntetés megfizetését és 4 átigazolási szezonból való kizárást javasolt a Chelsea ellen, mert 19 játékos átigazolásánál megsértették a vizsgált időszakban az átigazolási szabályokat, ebből 14 esetben nagyon súlyosan, akik illegálisan lettek leigazolva.

Az ügyet elküldték a FIFA döntés hozó szerveinek 2016 májusában, akik a dokumentumok szerint 2018 januárjában még mindig nem foglalkoztak vele. A Mediapartnak nem sikerült rájönnie, hogy most hogyan áll a dolog.

A Lyon támadója Bertrand Taoré, akit 2017 nyarán adott el a Chelsea 10 Millió Euroét egy tökéletes példa a londoni klub átigazolási gyakorlatára.
A játékost a Burkina Fasoi AJEB klubtól igazolták 400 ezer Fontért hivatalosan 2014-ben. amikor betöltötte a 18. életévét. A Guardian információi szerint már korábban, még gyerekként aláírt 2013-ban.

 

Ezt az esetet már vizsgálta a FIFA 2013 novemberében, akkor végül lezárták az ügyet, mert a Chelsea azt állította, hogy a játékos ugyan elutazott Londonba, de csak “próbajátékon” vett részt. Ay ügyet 2015 októberében, a sajtóban megjelent új információk alapján újranyitották.

Traoré a Whitfigt privát iskola diákja volt Londonban két évig, 2011-2013 között, az iskola honlapja szerint. Az Arsenal weboldala szerint a játékos részt vett U18 mérkőzésen ellenük, amikor még csak 16 éves volt. A FIFA vizsgálata szerint a klub szándékosan rejtette el ezeket az információkat előlük, így később kénytelenek voltak beismerni, hogy opciót vásároltak a játékos anyjától, 2011 áprilisában. Ezért a AJEB klubnak 177 ezer Euró plusz 15 ezer Euró bónuszokat fizettek. A klub elnöke Traoré anyja volt…

A nyomozás szerint Traoré 25 mérkőzésen lépett pályára a Chelsea U16, U18 csapataiban mielőtt regisztrálták volna az angol FA-nál.

A FIFA szemszögéből nézve, a londoni klub “fizetett azért, hogy a játékos angol iskolába járjon, miközben még kis korú volt, segítettek neki Angliába költözni és fizetést kapott ezért.” A játékos tanulói vízummal tartózkodott Nagy-Britanniában. A klub a vád szerint szintén “segített a játékos anyjának és testévérnek a költözésben” – az anyja egyszere nézte a Chelsea és a játékos érdekeit is.

A FIFA ezek alapján megállapította, hogy a Chelsea súlyosan megszegte a vonatkozó átigazolási szabályokat és nem engedélyezett módon igazolta le Traorét. A Mediapart szerint a Chelsea, megállapodásával szabálytalan befolyást szerzett egy másik klubban, mert megakadályozta, hogy az AJEB eladja egyéb kluboknak a játékost, mivel az opciós megállapodás súlyos büntetést tartalmazott erre az esetre, amit a kis klub nem tudott volna kifizetni.

Az opció 4,5 évig volt érvényben, miküzben az angol klub tisztában volt vele, hogy 3 évig nem tudja majd leigazolni a játékost. Ez a FIFA TMS rendszerének a súlyos megsértése.

A FIFA vizsgálati szerve csak ezért az esetért 59 ezer svájci frank büntetést és egy átigazolási szezonból való kizárást javasolt. A Burkina Fasoi akadémiára szintén 24 ezer svájci frank büntetést és az Angol FA-ra 61 ezer svájci frank büntetést javasolt.

Továbbra sem tiszta, hogy ez az ügy, hogyan áll jelenleg a FIFA-n belül. Ami biztos, hogy a Chelseat eddig még nem zárták ki átigazolási szezonból. A klub a megkeresésre azt válaszolta, hogy nem hajlandó nyilatkozni.