Coutinho áll a Barca élére Messi hiányában

Nem sok olyan labdarúgó van akinek az értéke 40-szeresére növekedett pár év alatt. Philippe Coutinho a Barcelona játékosa, holnap azon csapat ellen játszik, ahol az átigazolási sztorija elkezdődött.

2008 Júliusában az Inter leigazolta Coutinhot a Vasco de Gamatól 4 Millió Euróért, aki hat éves kora óta futsal sztár volt. A fiatal játékos két évig kölcsönben maradt a Vasconál, ahol a csapat egyik legfontosabb játékosává vált. Aztán 2010 nyarán, amikor betöltötte 18 éves életkorát végre hivatalosan is Olaszországba költözött. Hiába kapta meg az Inter jövője címkét, még mindig kicsit alacsony és könnyen elnyomható volt az olasz fociban az első szezonjában, így 7 mérkőzésen lépett csak pályára. A következő szezonban már 20 meccs jutott neki, de ebből csak 7 meccset játszott végig. Ez nem sok attól a játékostól akit szupersztárnak szántak.

A frusztráló olasz időszak után, a játékos tudta, hogy egy kölcsön szerződés hasznos lenne számára. Az Espanyol megragadta a lehetőséget. Igaz 16 mérkőzést játszott csak a spanyol csapatban, de ezeken 5 gólt szerzett és elkezdte megmutatni, hogy nem voltak túlzóak az elvárások vele szemben. Miután visszatért az Interhez az olasz csapat újabb esélyt adott neki a 2012-13-as szezonban, de ez nem tartott sokáig, mert januárban a Liverpool bejelentkezett a játékosért. Miután Mazzarri leírta, ahogy korábban Gasperini, Ranieri és Stramaccioni is, a klub végül eladta 13 Millió Euróért Brendan Rogers csapatának.
Később Piero Ausilio így nyilatkozott róla: “Eladni Coutinhot az egyik legnagyobb hibám volt az Inter sport igazgatójaként.”

 

Az Anfielden töltött ideje már mindenki számára ismert, mielőtt a Barcához igazolt volna. Tény, hogy kevesebb, mint 10 év alatt Coutinho több mint meg negyvenszerezte árát, persze ebben óriási szerepet játszott a Neymarért kapott hatalmas összeg is, ami felborította az átigazolási időszakot.

A játékos most vegyes érzésekkel készülhet az Inter ellen, egyrészt az olasz klub adott neki esélyt Európában és elengedte amikor a játékos úgy érezte el kell igazolnia a fejlődése érdekében, másrészt viszont nem hitt eléggé a tehetségében, így máshol robbant be a világ élvonalába.

Szemet gyönyörködtető stílusa felkeltette a Barcelona érdeklődésest, akik Andrés Iniesta utódját látták benne. Szezon közben csatlakozott a csapathoz, így a régi UEFA szabályok értelmében nem léphetett pályára a Bajnokok Ligájában. Ugyan nem lépett pályára minden mérkőzésen, de kezdett beilleszkedni.
Az idei szezonban már 4 gólnál és 3 gólpassznál jár 12 mérkőzésen. Valverde előbbre mozgatta Iniesta pozíciójából a támadó hármasba, ahol játéka most újabb feladattal bővült: Lionel Messi hiányában kreativitást kell hoznia a Barca játékába. Össze kell kötnie Dembélével és Suarezzel a középpályás Busquets, Rakitic és Arthurt. A következő mérkőzésen kiderül mire képes igazából a brazil játékos.

Olaszországi rossz emlékei és a 160 Milliós ára nyomja a vállát, van egy olyan érzésünk, hogy Coutinho felkészült a feladatra.