Bajban a Juventus és Ronaldo

A Juventus egy nap alatt, több mint 150 millió eurót veszített a tőzsdén, de miért?

Ahhoz, hogy megértsük kezdjük a történet legelejével.

 

Cristiano Ronaldo 2009 nyarán Las Vegasban pihent és ünnepelte a Real Madridos szerződését, amikor egyik este megismerkedett Kathryn Mayorgaval, akivel szobára ment és a nő állítása szerint a portugál klasszis megerőszakolta. CR szerint beleegyezéssel történt minden.
2009-ben a nő jelentette az erőszakot és felvették az ilyenkor szokásos leleteket, nem sokkal később megállapodott Ronaldo ügyvédeivel, így az akkor kapott 375 ezer dollárért némaságot fogadott. A rendőrségi nyomozást nem sokkal később lezárták, mert az áldozat nem nevezte meg az elkövetőt. A héten a Las Vegasi rendőrség újranyitotta az ügyet, minden korábbi leletet, vallomást, egyebet felhasználva.
A tavalyi #metoo botrány után nem hiszem, hogy ezt megint a szőnyeg alá lehet majd söpörni, főleg Amerikában, így a nyomozás végig fog menni és ki fog derülni, hogy Ronaldo tiszta-e vagy sem?

Az ügy már hetek óta kipattant, de a Juve részvényei tovább szárnyaltak. Nem igazán látszott, hogy megérezték volna. Ennek több oka is van, egyrészt Ronaldo remek sajtóssal rendelkezik és szinte rögtön a legelején cáfolták az esetet, CR próbálta mosdatni magát, a nőt aranyásónak beállítani, aki hírnévért és pénzért hajlandó volt felrúgni a korábbi egyességüket, ez a védelem hetekig működött.
Tulajdonképpen az olvasók első reakciója is az volt, hogy elfogyott a nő pénze és újabb fizetés napra vágyik, amúgy minek várt volna 10 évet? Ezt erősítette, hogy az első kommunikációja alapján nem igazságra, hanem újabb 200 ezer dollárra vágyott, a későbbiekben már nem érdekelte a pénz.
Egy pillanatra tételezzük fel, hogy a nő igazat mond és valóban áldozat. Rohadt nehéz neki kiállni és azt mondani, hogy a milliók által bálványozott sportoló megerőszakolta. Az áldozatoknál egy idő után beindul az önhibáztatás, így még nehezebben beszélnek a “saját” hibájukról.
Azt nyilatkozta, hogy az amerikai főbíró kinevezésénél a szenátus előtt kiálló nők bátorsága adott neki erőt. Teljesen hihető ez a része.

Visszatérve az eseményekre és Ronaldo okos közleményére, ezzel elérte a portugál, hogy a világ sajtó nem fújta fel az ügyet. Le sem hozták, nagyon eldugva, nagyszerűen irányították az olvasók gondolatait. Igazából ennek a sztorinak már hetek óta a legnagyobb témának kellene lennie mind a sport, mind a pletyka lapok világában, de ugye mennyit számít egy jó PR-os?

Persze egyes lapok és újságírók nem hagyták annyiban a témát és nem szabad kihagyni a közösségi média felhasználókat sem, így az ügy folyamatosan a felszínen volt tartva, amin egy idő után Ronaldo szponzorai közül egyre többen kezdték el ráncolni a homlokukat.
Itt megint visszautalnék a #metoo mozgalomra, ami miatt az Amerikai cégek sokkal érzékenyebbek a szexuális zaklatásra. Előbb az EA Sports jelezte, majd a Nike is, hogy az együtt működés felbontásán gondolkoznak .
(Az a Nike gondolkozik CR kirúgásán, akik talán egyedüliként végig kiálltak Colin Kaepernick mellett a térdeléses balhéja alatt, nem érdekelte az óriás vállalatot, hogy marketing ügyileg jobb lenne megválni tőle, főleg amennyire Trump szerette volna a volt NFL játékost tönkretenni. Nem félnek kiállni olyan botrányos sportoló mellett, aki egy nemes ügy miatt lesz az.)

Aztán jött a Juve, akik úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk az esettel kapcsolatban. A gondolatot gyorsan tett követte és két elcseszett tweetben is kiálltak a portugál klasszis mellett. Nem tudom, hogy ki a Juve PR-osa, vagy ki találta ki azokat a tweeteket, de gyaníthatóan nem fog sokáig a klubnál dolgozni. Eddig a pontig a Juvét szinte sehol sem említették az erőszakkal összefüggésben, mindenhol külön kiemelték, hogy 2009-es az eset, amikor a játékos a Real Madridban játszott.
A Juve tulajdonképpen azt kommunikálta, hogy CR remek, professzionalista labdarúgó és az eset amúgy is 10 éve történt… Ez már nem is olaj volt a tűzre, hanem inkább napalm.
Napokig mást se lehetett olvasni külföldi oldalakon, mint hogy a Juve ezt mennyire elrontotta, újságírók szólaltak meg és ítélték el a közleményeket jogosan. Szépen lassan a közvélemény mérgezővé tette a Juve brandet, ennek a hatása most a részvény árak bezuhanása, a befektetők menekülése, a süllyedő hajó elhagyása.
A befektetők tulajdonképpen fogadók és most a legnagyobb odds arra van, hogy ez a válság mélyülni fog, nem csak CR, hanem a klub részéről is. Sikerült a brandet annyira mérgezővé tenni, hogy akár a Juventus mögül is szponzorok szállhatnak ki. Így is óriási terhet jelent a klubnak CR éves fizetése, amit azzal a feltétellel vállaltak be, hogy a pénzügyi eredmény folyamatosan növekedni fog, viszont most komoly kockázata van a stagnálásnak, vagy akár a csökkenésnek is.
Nem lehetetlen a folyamat lelassítása vagy épp a megállítása, de ehhez a klubnak változtatnia kellene a kommunikációján, ami nem azt jelentené, hogy el kéne ítélniük CR-t. Nem lett volna baj abból, ha azt nyilatkozzák, élnek az ártatlanság vélelmével és addig hisznek Ronaldoban, amíg el nem ítélik. Kész, ennyi! Megnyugtatta volna a játékost, a szponzorokat és a befektetőket is.

Ronaldo helyzete ennél sokkal bonyolultabb. Ha a nyomozás után bíróságra kerül az ügye és elítélik, akkor bizony hosszú évek néznek ki neki a börtönben. Az erőszak elévülése 20 év Nevadában, szóval erre nem játszhat.
Az eset már most elkezdte kikezdeni a CR7 brandet, szponzorok szállnak ki mögüle, ami még súlyosabb lehet a jövőben. Sőt! Nem elég, hogy jövőbeli szponzorációs pénzt veszít el ezzel de komolyabb pereket is kockáztat, ugyan is ezek a cégek általában aláíratnak egy papírt a szponzoráltjaikkal, hogy nincs olyan ügyük, ami veszélyeztetheti makulátlan hírnevüket. Ronaldo szerződésében szintén szerepel ilyen kitétel, könnyedén visszaperelhetik az eddig neki fizetett pénzt és akár kárpótlásra is jogosultak lehetnek a cégek.

A hógolyó, ami elindult a hegyoldalon lefelé és a kezdeti lassú haladás után sebességet váltott, most már komoly lavina. Korábbi áldozatok bukkannak fel, már szó van egy 2005-ös angliai esetről is, aminél a Scotland Yard inkább Ronaldonak hitt és nem az áldozatnak, így lesöpörték az ügyet. A legfrissebb hírek szerint a játékos részt vett Silvio Berlusconi unga-bunga partijain, amin egy 17 éves prostituálttal feküdt le (hiába 14 éves kor a beleegyezéses szex korhatára Olaszországban az örömlányokra ez nem érvényes, ott 18 év).

Nehéz megmondani mit hoz a jövő Ronaldo számára, de az biztos, hogy ez az egész már letörölhetetlen foltokat hagyott a Brandjén, akár mi is lesz a vége. Nem véletlen, hogy maga CR is összeesküvés elméleteket lát a hátérben. Van benne valami, főleg ha összetesszük azzal, hogy Marottának hogyan kellett távoznia a Juventustól. Lehet az Ő feladata volt Ronaldo átvilágítása?
Nem elképzelhetetlen, hogy Perez tényleg tudott az esetről, vagy akár a többiről és amikor érezte, hogy hamarosan minden napvilágra kerülhet, akkor még gyorsan pénzre váltotta. Különben miért adta volna el kicsit több, mint 100 millió euróért a klub ikonját?
Sok a kérdés és idővel talán a válaszokat is megismerjük, az biztos, hogy sokat fogunk még hallani erről az ügyről.