Hogyan áll az Arsenal 4 forduló után?

Arsenal a mai dramatikus 3:2-re végződő mérkőzésen megszerezte idei második győzelmét a Cardiff otthonában. Így felzárakóztak a 9. helyre 4 forduló után.

Aubameyang és Lacazette most kezdett együtt először Emery alatt, és igen meggyőző teljesítményt nyújtottak. Már külön-külön nagyszerű csatárok, míg ma bebizonyították, hogy közösen az egyik legjobb csatárpárossá nőhetik ki magukat, és akár az Henry-Bergkamp páros nyomdokaiba léphetnek idővel.
Mindketten egyaránt betaláltak, Auba a 62. percben szerzett egy briliáns 20 méteres gólt Lacazette passzából, míg a francia a 81. percben egy elemi bombával kipókhálózta a rövid felső sarkot az 5-ös sarkáról. Végül ők kapták a legjobb értékelést a meccsen, egyaránt 8-8-at, míg Özil lett a mérkőzés egyik legrosszabban teljesítő játékosa 5-ös értékeléssel (a 84. percben Emery le is cserélte Welbeckre).

Ezek után elgondolkoztató, hogy Emerynek visszakéne térnie a 4-4-2-es felállásra, vagy más módot találni, hogy eredményesen játszathassa együtt a két csatárát, ezzel megoldva az Arsenalt évek óta súlytó támadási problémáit.

 

Mindazonáltal az ágyusok védelmével komoly problémák vannak, kétszer is kapituláltak a mérkőzésen míg a szezonban 4 meccs alatt 8 gólt kaptak, ami mérkőzésenkénti 2 gólos átlagot jelent. Ezzel ők az 5. legtöbb gólt kapott csapat idén.

Igaz hogy nyáron 2 védőt is (Lichtsteiner és Papastathopoulos), míg új kapust is vásároltak Leno személyében, de közüllök csak Sokratis kap állandó szerepet. Leno az eddigi mérkőzéseken csupán a kispadon foglalt helyet, Cech elszomorító teljesítménye ellenére is. A mérkzős elején Petr hibájából a Cardiff majdnem megis szerezte a vezetést, amikor a 8. percben lepasszolta az ellenfél középpályásának a labdát, szerencséjére Arter a 16-osról fölé rúgta azt. Lehet ideje lenne Cecht a kispadra száműzni és megadni az esélyt Lenonak, hogy bebizonyíthassa, megállja a helyét a Premier Leagueben is.

Védekező középpályásokból is vettek kettőt nyáron, de csak a 19 éves Guendouzi kap állandó helyet a kezdőben. Lucas Torreira eddig csak csereként lépett pályára. Ugyanakkor a sokak által bírált svájci, Xhaka rendszeresen kezdő Emery keretében, bár eddigi teljesítményével nem igazán lopta be magát a drukkerek szívében. Lehet Unai jobban tenné, ha Torreirát játszatja helyette, az biztos hogy nem rontana a csapat védelmén (amin már igazából nincs is mit rontani…).

Guendouzi viszont fiatal kora ellenére eddig nagyon szépen teljesít, mind védekezésben, mind támadásépítésben, remek meglátásai vannak a pályán és szép passzokkal szolgálja ki csapattársait, nem véletlen hogy a nyitómérkőzésen kapott játékperceit egy eddigi stabil kezdő pozícióra váltotta. Nagy potenciállal rendelkezik és érdemes lesz figyelemmel kísérni a pályafutását.

Özil játéka elég haloványra sikerült, alig lehetett látni a mérkőzésen és 1-2 hajszálpontos passzát leszámítva, nem tett hozzá semmit a csapat győzelméhez. Bár az egyikből majdnem gól született, de Lacazette lövése a védő lábáról kipattant a 16-oson kívülre. Kérdéses, hogy Mesut valaha is visszatalál-e régi formájához, vagy továbbra is csak alibi focival bosszantja a nézőket. Idei kiábrándító teljesítményére magyarázat lehet a Német válogatatottal való botránya, bár nála a problémák igazából már korábban kezdődtek.

Mindent összevetve az Ágyúsoknak van még hová fejlődnie. Ez a teljesitmény kevés lesz egy BL-t érő helyezéshez, vagy esetleges EL győzelemhez, mellyel kiharcolhatnánk a BL szereplést jövőre. Bár szerintem a keret mélységével és minőségével kevesebb probléma van, mint az előző években, már csak csapattá kell kovácsolni őket és megtalálni az ideális kezdőt.